Pijn is een waarschuwing van het lichaam. Vaak is er een duidelijke oorzaak, zoals een verwonding of een infectie. Maar wat als een paar dagen rust of een behandeling niet helpen? Wat als je pijnklachten langer dan drie maanden aanhouden? Dan is er sprake van chronische pijn.

Als het chronisch is, heeft de pijn geen waarschuwingsfunctie meer en is er geen een-op-een relatie meer met het oorspronkelijke letsel. De pijn is dan als het ware zijn eigen leven gaan leiden. Daar heb je niet alleen lichamelijk last van, maar het heeft ook nog eens invloed op relaties, het gezin, vriendschappen, werk, studie en school. In Nederland hebben 2,2 miljoen volwassenen dagelijks te maken met deze klachten.

Complex regionaal pijnsyndroom (CPRS)
Het Complex Regionaal Pijnsyndroom ontstaat meestal in een reactie op een ongeval of na het dragen van gips. Soms is er echter geen duidelijke aanwijzing te vinden voor de pijn en abnormale reactie in een van de ledematen. Deze chronische aandoening wordt gekenmerkt door pijn en veranderingen in de kleur en temperatuur van de huid. Behandeling is afhankelijk van het stadium van de ziekte.

Aangezichtspijn
Bij aangezichtspijn worden – vaak door een beschadiging van een gezichtszenuw – hevige pijnscheuten gevoeld in de wang, kaak of andere delen van het gezicht. De pijnklachten kunnen veel verschillende oorzaken hebben, die heel verschillende behandelingen nodig hebben. Ga voor een goede diagnose dus naar de huisarts.

Schouderklachten
Lang dezelfde bewegingen maken, is vaak de oorzaak van schouderklachten. Ook spanningen kunnen resulteren in pijn bij het bewegen van de bovenarm. De pijn straalt daarbij soms uit naar de schouderbladen, nek, elleboog of vingers. Vermijdt belasting en bewegingen die de pijn verergeren, maar blijf wel bewegen. Zorg voor afwisseling in de bewegingen. Pijnstillers kunnen de pijn verminderen, maar ook oefentherapie, manuele therapie of een injectie met corticosteroïd. Overleg met je huisarts voor
de beste behandeling.

Migraine
Migraine is een vorm van chronische hoofdpijn. Ongeveer een op de tien mensen heeft er last van. Aanvullen kunnen op alle leeftijden beginnen, zelfs bij kinderen komt dit voor. De intense hoofdpijn is het bekendste verschijnsel van migraine, dit komt doordat de bloedvaten in het hoofd eerst vernauwen en daarna sterk uitzetten. Sommige patiënten zien daarnaast tijdens de aanval lichtflitsen of zwarte vlekken voor de ogen. Vaak verkrampen nek- en schouderspieren door de pijn. Door ontspanningsoefeningen te doen, ga je dit tegen. Pijnstillers of sterkere medicatie via de huisarts helpen tegen de pijn.

Rugpijn
Een van de meest voorkomende chronische pijnen is rugpijn. Dit wordt vooral gevoeld vanuit de onderrug, maar kan ook uitstralen naar dijbenen, kuiten en voeten. Is er sprake van tintelingen of controleproblemen over darmen of blaas, dan is het raadzaam de huisarts in te schakelen. Blijf rustig in beweging, zodat je de geplaagde spieren niet overbelast. Probeer lang zitten te voorkomen of kies voor een rechte stoel, eventueel met een kussentje in de onderrug. Til zo min mogelijk. Een warme douche, kruik of warmtekompres helpt de spieren te ontspannen.

Nekpijn
Twee op de drie mensen heeft ooit last van nekpijn. Bij een op de zeven houden deze klachten langer dan zes maanden aan. De oorzaak is vaak onduidelijk; nekpijn kan ontstaan door spanningen, overbelasting, een verkeerde beweging of verkeerde houding. In dit geval kun je voorzichtig wat oefeningen doen, waarbij je het hoofd van voor naar achteren buigt en over je schouder naar links- en rechtsachter kijkt. Herhaal dat tien keer en doe het twee keer per dag. Lukt het niet? Gun jezelf dan wel tijd. Ook ontspanningsoefeningen kunnen helpen. Warmte op de pijnlijke plek, zoals crèmes, gels infrarood lamp of een warme douche, vinden veel mensen ook prettig.

Fibromyalgie
De chronische pijnaandoening Fibromyalgie komt bij twee tot tien procent van de bevolking voor. Pijn, slapeloosheid en vermoeidheid zijn de voornaamste klachten. Vaak gaat dit samen met bewegingsproblemen, angst en depressiviteit. De exacte oorzaak van fibromyalgie is onbekend. Vooral vrouwen hebben last van de aandoening. De behandeling hangt heel erg van de persoon af; geen twee patiënten zijn hetzelfde.