Wist je dat je gehoor al vanaf het vijftigste levensjaar langzaam achteruitgaat? Slijtage van de haarcellen in het binnenoor, maar ook lawaai, medicijngebruik, vaatproblemen of slechte eetgewoonten kunnen hier invloed op hebben. Zo heeft ongeveer de helft van de 75-plussers zelfs last van slechthorendheid.
Hoe ga je daar mee om?

De 56-jarige Ingrid Bakker heeft tinnitus en mede daardoor last van gehoorverlies. Een hoorapparaatje stelt ze liever nog even uit. Ze lacht “Een batterij kan altijd nog.” De invloed van tinnitus op het leven van patiënten is heel divers; een kwart lijdt er echt onder. Ingrid heeft hier haar weg in gevonden. “Ik probeer het oorsuizen zoveel mogelijk te negeren. Als ik het geen aandacht geef, gaat het goed. Ja, het gehoorverlies vind ik wel eens vervelend. Zo mis ik bij yoga soms bij welke houding we zijn. Maar door even de ogen te openen en te spieken, zit ik zo weer goed.”

Geen schaamte

‘Wat zeg je?’ die vraag stelde de 51-jarige Sandra Meessen meermalen per dag. “Als de tv dan inmiddels ook op volumestandje opa staat en gesprekken in rumoerige ruimtes lastiger te volgen zijn, dan weer je dat je gehoor achteruitgaat. Inmiddels heb ik twee gehoorapparaatjes waar ik ontzettend blij mee ben. Van schaamte of een ongemakkelijk gevoel heb ik totaal geen last. Ook niet als ik bij de audicien binnenstap. Waarom zou ik? Die mensen vinden het harstikke fijn dat ze iemand met gehoorproblemen kunnen helpen.”

Waar tv-kijken nog wel eens lastig kan zijn, omdat het geluid door de ruimte galmt, heeft Sandra hier ook een oplossing voor. “Ik heb een speciaal apparaatje dat direct in verbinding staat met mijn hoorapparaatjes. Daardoor hoor ik het geluid van de tv meteen in mijn oren. Daarnaast kijk ik Nederlandstalige tv-programma’s met gehoorondersteuning.”

Hulpmiddelen

Hendrik Heida (63) kan ook niet meer zonder ‘dat apparaatje’ dat Sandra beschrijft. “Ik gebruik de Phonak ComPilot niet alleen bij tv kijken, maar ook bij het telefoneren. Als ik gebeld word, hoef ik de telefoon dus niet aan mijn oor te houden. Daarnaast gebruik ik ‘m als afstandsbediening van mijn hoortoestel. Zo kan ik het volume eenvoudig regelen. Verder gebruik ik een comfort audio set en conferentie microfoon, zodat ik gesprekken beter kan volgen. Ondanks de beperking – die ik volledig heb geaccepteerd – sta ik volop in het leven.”

Zijn met elkaar

Welke hulpmiddelen werken, is natuurlijk heel persoonlijk en hangt af van je gehoorproblemen. Een audicien kan hier natuurlijk bij helpen. Toch is er één ding wat voor ieder slechthorende belangrijk is: aandacht van de gesprekspartner(s). Volgens Emma Voerman (58) beseffen die namelijk niet hoeveel informatie je als horende oppikt. “Zij kunnen naast het gesprek waaraan ze deelnemen ook een ander gesprek volgen. Dat geeft een ruimere context. Die mis ik. Net als dat ik ook in een gesprek wel eens wat mis. Zelfs als ik gebruik maak van een extra microfoontje of schrijftolk. Als er gelachen wordt, versta ik bijvoorbeeld helemaal niets.”

“In het ideale gesprek worden veel pauzes genomen, zodat iedereen door kan laten dringen wat er net gezegd is. Dat er ruimte is om door te vragen. Het is belangrijk dat de omgeving zich beseft dat een slechthorende dingen mist. Dat er ruimte is om iemand snel even bij te praten als dat wordt gevraagd.

Ik vind het ook fijn als een gesprekspartner ingrijpt als hij of zij het aan me ziet, dat ik even verloren ben. Dat ze een grap herhalen; ook al was hij vreselijk flauw. Dat vraagt natuurlijk veel energie en geduld, maar deze manier van ‘zijn met elkaar’ is voor ieder ontzettend waardevol.”