De huid is ons grootste orgaan en staat in verbinding met de buitenwereld én onze innerlijke staat van doen. Het is de spiegel van onze ziel en daar komt een uitdrukking als ‘niet goed in je vel zitten’ dan ook vandaan, want vaak is het aan de huid te zien als het met iemand mentaal of fysiek wat minder goed gaat.

Blaren

Au, een blaar! Dit pijnlijke blaasje ontstaat als er een holte tussen de opperhuid en de lederhuid zich vult met lymfevocht. En omdat daar ook veel zenuwuiteinden lopen, kan een blaar soms behoorlijk pijn doen. Meestal ontstaat het door wrijving, bij te krappe schoenen bijvoorbeeld. Een blaar gaat meestal vanzelf open. Geen zin om daarop te wachten? Ontsmet de huid van de blaar goed en prik ‘m door met een (gloeiend heet gemaakte) naald of een steriele blarenprikker die verkrijgbaar is bij de drogist.

Cellullite

Of ze nou dik of dun is, vooral de vrouw krijgt te maken met cellullite. Cellullite staat ook bekend als ‘sinaasappelhuid’ omdat de putjes in het lichaam, vooral bij benen en billen, lijkt op de schil van een sinaasappel. Cellulite kent drie fasen. Bij de eerste fase is de huid glad, pas als de huid wordt samengeknepen met twee vingers zijn er putjes zichtbaar. Fase 2: bij een liggende houding is de huid glad, de putjes zijn zichtbaar bij een staande houding. Bij de derde fase zijn de putjes altijd zichtbaar.

Eczeem

Eczeem is een huidaandoening van de oppervlakkige huidlagen, die roodheid, bultjes, blaasjes, huidschilfering en vooral jeuk veroorzaakt. Eigenlijk is eczeem een verzamelnaam van een groot aantal verschillende vormen van huidaandoeningen, die soms veel of weinig met elkaar van doen hebben. Twee veelvoorkomende vormen van eczeem zijn constitutioneel eczeem, een chronische ontstekingsziekte van de huid, en contacteczeem, waarbij de huid in contact komt met stoffen die een allergische reactie veroorzaken. Een bekend voorbeeld van contacteczeem is nikkelallergie.

Moedervlekken

Een moedervlek is een opeenhoping van pigmentvormende cellen in de huid. Het is een normaal en goedaardige verschijnsel. Sommige moedervlekken heeft men al tijdens de geboorte, andere ontstaan pas naarmate men ouder wordt of worden later pas zichtbaar. Dat gebeurt meestal voor het 30e levensjaar. Moedervlekken kunnen bij vrouwen en mannen in principe op alle delen van het lichaam voorkomen, zelfs op de geslachtsdelen. Wel kunnen ze in grootte, vorm of kleur behoorlijk van elkaar verschillen. De kans is klein, maar sommige moedervlekken kunnen kwaadaardig worden en uitgroeien tot het gevaarlijke melanoom (een vorm van huidkanker).

Psoriasis

Psoriasis is een chronische huidziekte die vaak te herkennen is aan rode, schilferende plekken op de huid. Het is een auto-immuunziekte, wat betekent dat het immuunsysteem lichaamseigen cellen en stoffen als vreemd ziet en de gezonde huid aanvalt. Dit veroorzaakt rode plekken en huidschilfers en kan in sommige gevallen ook zorgen voor jeuk en pijn. Er zijn verschillende vormen psoriasis, de ene vorm kan zich heftiger kan uiten dan de ander.

Klachten beginnen vaak op jongvolwassen leeftijd, waarbij het vaak periodes beter of slechter gaat met de huid. Het blijft echter een chronische aandoening die vooralsnog niet te genezen is, wel is de ziekte met medicijnen steeds beter te behandelen. Sommige factoren, denk aan stress, roken, alcoholgebruik en medicatie, kunnen psoriasis uitlokken of verergeren bij mensen die hier aanleg voor hebben. Vanzelfsprekend wordt er geadviseerd deze factoren te vermijden. Hoewel psoriasis soms behoorlijk vervelend én hardnekkig kan zijn, is het niet besmettelijk of kwaadaardig en valt er over het algemeen prima mee te leven. 

Puistjes

Volwassenen beschouwen puistjes als een typisch verschijnsel van de puberteit, maar een betere blik op de omgeving laat zien dat veel volwassen die hun puberteit al lang gepasseerd zijn er ook nog steeds mee rondlopen. Puistjes ontstaan door een verstopte talgklier (een mee-eter) die gaat ontsteken.

Stress en een slechte nachtrust lijden niet zelden tot een onzuivere huid, maar erfelijkheid, het gebruik van bepaalde medicatie en verstoppende ingrediënten in cosmetica spelen ook een rol. En puber of geen puber, iedereen wil er weer zo snel mogelijk van af.

Rimpels

Rimpels zijn een uiting van huidveroudering, ze ontstaan door zowel biologische inwendige factoren als uitwendige factoren. Vanaf de middelbare leeftijd wordt minder onderhuids bindweefsel en elastine aangemaakt. Wanneer de afbraak groter is dan de aanmaak zal de huid uiteindelijk slapper worden, hetgeen leidt tot rimpelvorming. Veel blootstelling aan de zon en roken kunnen het vervroegd optreden van rimpels een behoorlijk handje helpen. Grofweg kunnen rimpels worden ingedeeld in fijne rimpels – die ontstaan door vermindering van elastinevezels in de huid – en diepe rimpels, die meer op plooien en groeven lijken. Een derde soort rimpel is de fronsrimpel, die ontstaat door het aanspannen van de huidspieren in een frons.

Striae

Groeistrepen, stretch marks, striemen of striae ontstaan wanneer het lichaam (lokaal) snel groeit en de huid de groei niet kan bijhouden. Zowel vrouwen als mannen hebben striae, die vaak ontstaan tijdens de puberteit. Ongeveer 70% van de meisjes van 10 tot 16 jaar heeft er last van en 40 procent van de jongens van 14 tot 20 jaar heeft groeistrepen. Ook de zwangerschap is een vruchtbare periode voor striae: ongeveer 50 procent van de zwangere vrouwen ontwikkelt striae gedurende de zwangerschap. Vrouwen krijgen het vaak op de buik, dijbenen, billen of borsten. Geen zorgen, striae zijn niet schadelijk en doen geen pijn.

Zweet

Ahhh, zweet! Ook zo’n typisch huidverschijnsel waar de mens af en toe mee worstelt. Maar onthoud: vers zweet ruikt niet. ‘Oud zweet’ wel, want zweet gaat stinken zodra bacteriën beginnen met afbreken. Zweet bestaat voor 99 procent uit water, afkomstig uit ons bloed, en helpt bij het in balans houden van de zure pH-waarde van de huid en met de temperatuur regulering van ons lichaam. Zweten doen we door hitte, stress maar ook door genot. Leuk weetje: die ‘zweethandjes’ tijdens stressvolle situaties ontstaan omdat je lichaam ervoor zorgt dat je voeten en handen stroef worden, zodat je niet uitglijdt als je weg moet rennen voor een wild dier vroeger.

Bronnen: De Huid. Gezondheid schoonheid en verzorging. door Yael Aedtler, Huidarts.com.