Groeit de zorg voor je parter of ouder(s) – ondanks alle ingeschakelde hulp – je boven het hoofd? Gaat thuis wonen gewoon niet langer meer? Dan is het moeilijke moment aangebroken om ook daadwerkelijk een nieuwe stek te vinden. Maar hoe zoek je een plek, die echt als een thuis voelt? We vragen het aan ervaringsdeskundige Ingrid Keestra, schrijfster van het boek Mantelzorger der liefde.

Meer dan veertien jaar was Keestra mantelzorger voor haar moeder, die de ziekte van Alzheimer had. “Op een gegeven moment komt dat vreselijke moment waarop het echt niet meer gaat. Samen met mijn vader en zus ben ik me vervolgens gaan oriënteren op de mogelijkheden. We zijn bij een aantal verpleeghuizen gaan kijken, waarbij opvalt dat de sfeer van het ene echt totaal anders is dan van het andere.”

Mogelijkheden

Volgens Keestra is het belangrijk om op tijd te starten met de oriëntatie, waarbij je verschillende mogelijkheden bij jou in de buurt onder de loep neemt. Er zijn namelijk tal van verschillende woonzorgcentra en woonzorglocaties, die allemaal weer een andere visie op zorg hebben. Zo kun je natuurlijk kiezen voor de traditionele verzorgings- of verpleeghuizen, zoals je die misschien wel kent. Maar er zijn ook (semi-)particuliere initiatieven als zorg­villa’s en -residenties. Dit soort locaties hebben niet alleen zorg hoog in het vaandel, maar ook het thuisgevoel. Daarnaast is het ook goed om – al ruim op tijd – naar het financiële plaatje te kijken. Hoeveel je betaalt, hangt (vaak) af van je inkomen en vermogen. Vergelijk hierbij de kosten van zowel reguliere als particuliere opvang.

Oriënteren

“Je start die oriëntatie eerst online, waarbij je een kijkje neemt op de websites van de verschillende soorten tehuizen. Bel ze daarna met je vragen. Vraag naar wat voor activiteiten ze organiseren, naar de maaltijden en naar praktische zaken als een kappersbezoek. Informeer of het mogelijk is om te komen kijken. Dat is in deze tijd lastiger, maar het is zo belangrijk om sfeer te kunnen proeven. Is het er druk of juist rustig? Zijn de ruimtes gezellig ingericht? Oogt het schoon? Dat wil je weten. Knoop tijdens dat bezoek ook een gesprek aan met de zorgprofessionals. Zij nemen uiteindelijk de dagelijkse zorg voor jouw dierbare voor hun rekening. Kritisch en veeleisend zijn, is goed. Het gaat hier wel om jouw geliefde persoon, die zich zo prettig mogelijk moet voelen op zijn of haar nieuwe plek”, legt Keestra uit.

Thuissfeer

Heb je een plek gevonden, dan is het belangrijk om de nieuwe kamer van jouw dierbare ook zo gezellig mogelijk in te richten. “Kies uit de meubels en dingen van thuis een paar belangrijke zaken en zet die in de nieuwe kamer. Wij kozen voor de vertrouwde leren stoel van mijn moeder, het theekastje dat nog van mijn oma was geweest en hebben aan de muur – door mijn vader geschilderde – aquarellen gehangen met vrolijk, gekleurde bloemen. Maar je kunt ook kiezen om het geheel aan te kleden met (nep)bloemen. Foto’s mogen natuurlijk ook niet ontbreken. Ook daar kun je voor vrolijke lijstjes kiezen. Heb je plek voor een prikbord, dan kun je daar – als je op bezoek komt – bijvoorbeeld nieuwe tekeningen van de (achter)kleinkinderen ophangen of leuke kaartjes.”

Band met personeel

Het moment dat je vader, moeder of partner uit huis gaat, blijft ontzettend lastig. Hoe je daarna het beste met de situatie om kan gaan? Keestra vertelt: “Investeer in een goede band met het personeel. De zorgprofessionals die jouw dierbare verzorgen zijn van groot belang in zijn of haar dagelijkse leven. Heb aandacht voor deze hardwerkende mensen. Investeer in het contact. Worden naasten om hulp gevraagd bij bijzondere dagen, zoals Kerst of Pasen, aarzel dan niet en ga. Zo wordt de sfeer persoonlijker. Iets dat in ieders voordeel is.”