Ambulante zorgmedewerkers die op pad gaan met een iPad. Het klinkt even logisch als hypermodern. Een pilot bij de ’s Heeren Loo Zorggroep uit Amersfoort laat zien dat het ook nog eens heel goed werkt. Er wordt productiever gewerkt en het levert meer verbondenheid met cliënten op. Dat leidt er toe dat in 2017 naar verwachting 80 procent alle 200 teams van ’s Heeren Loo werkt met iPads.

In deze moderne tijd waarin veelal met mobiele middelen wordt gewerkt kan de zorg niet achterblijven, zeker niet als je veel op pad bent en bij cliënten thuiskomt. De ’s Heeren Loo Zorggroep startte daarom in 2014 met een proef waar 10 ambulante medewerkers een iPad kregen. Uit de proef blijkt dat de productiviteit met 5% omhoog is gegaan. “Dat betekent dat ieder teamlid dankzij de iPad op iedere 20 cliënten nu tijd heeft gewonnen voor 1 extra cliënt”, legt informatiemanager Ivo van der Kleijn van de ’s Heeren Loo Zorggroep uit. “Daarnaast is er meer verbondenheid met de cliënt, omdat de teammedewerker de rapportages direct bij de cliënt kan doornemen. Zodat ook de cliënt en zijn verwanten mee kunnen kijken. Ook de kwaliteit van de informatie is vooruit gegaan. Rapportages vinden direct plaats en dit houdt zowel de zorgmedewerker als de cliënt scherp.”

De proef is een succes. Daarom krijgen alle teams de mogelijkheid iPads aan te schaffen voor hun ambulante medewerkers. “Het gaat in totaal om 200 teams, met elk een eigen ICT-budget. Daarvoor werden tot nu toe onder andere vaste pc’s voor aangeschaft. Als ze kiezen voor iPads kan er op 3 iPads 1 pc worden weggedaan. Dat maakt dat dit budgetneutraal kan worden ingevoerd. We verwachten dan ook dat in 2017 80 procent van de teams met iPads werkt.”

De medewerkers zijn zelf ook razend enthousiast. Hoewel ze aangeven dat het risico bestaat dat de iPads de werk-privé balans uit evenwicht brengen, willen ze de iPads niet meer kwijt. “Ik doe nu sneller en gemakkelijker dingen waar ik eerder niet aan toe kwam”, aldus één van medewerkers. “Bovendien”, zo zegt een ander teamlid, “het werken met iPad heeft een professionele uitstraling. Het lijkt wel of cliënten dit ook zo ervaren.”

Tekst: Harmen Weijer