Jetze Plat (24) werd geboren met een beperking aan beide benen. Links heeft hij een verkort bovenbeen en missen zijn kniebanden. Rechts zit zijn onderbeen direct aan zijn romp vast, de voet hiervan is enkele jaren geleden geamputeerd. Dat weerhoudt hem er niet van te sporten op topniveau. 

Met zijn handbike, een fiets die je met je armen aanstuurt, behaalt Jetze snelheden van zo’n veertig kilometer per uur. Dat leverde hem al verschillende nationale en internationale titels op. ’In 2012 werd ik vierde op de Paralympics in Londen. Niet slecht, maar in Rio wil ik wel op het podium staan.’

Jetze moet zich nog officieel kwalificeren, maar heeft er alle vertrouwen in dat hem dat gaat lukken. ‘Als triatleet maak ik misschien nog wel een grotere kans op een gouden plak dan als handbiker.’ Al in 2013 won hij zilver tijdens het wereldkampioenschap Paratriatlon in Londen.

‘Ik kreeg mijn eerste handbike toen ik een jaar of zeven was. Daarmee fietste ik naar school. Mijn ouders moesten me vaak nog even een duwtje geven als ik een brug over moest.’ Op zijn twaalfde reed Jetze zijn eerste wedstrijd in het Vondelpark. ‘Dat was helemaal niet leuk. De andere deelnemers waren allemaal oudere, sterke mannen. Ik werd laatste. Het heeft wel een tijdje gekost voor ik echt lol kreeg in het handbiken.’ Het vergt dan ook flink wat armkracht. Inmiddels zit het daarmee wel goed.

‘In 2011 haalde ik voor het eerst een podiumplek tijdens de World Cup in Australië. Bij een tijdrit won ik brons voor. Toen besefte ik: ik kan meedoen op hoog niveau.’ Het gat met de wereldtop had Jetze immers gauw gedicht. Zo won hij in hetzelfde jaar een gouden medaille voor een wegwedstrijd tijdens de World Cup in Segovia. ‘Ik realiseerde me vanaf dat moment goed dat ik tot de beste handbikers ter wereld behoor.’ Dat moet dus wel goed komen tijdens de Paralympics in Rio.