Een angststoornis beheerst het leven van Agnes (42) al sinds haar kleutertijd. Ze heeft de dwanghandelingen nu redelijk onder controle, maar denkt niet dat ze ooit dwangvrij wordt. „Dwang helpt mij om door de jungle van de dag te komen.”

Vier jaar was ze toen het begon; ze moest van zichzelf onder de bank kijken, iets recht leggen of dingen tellen. En dat ging ver. „Gezinsleden moesten meedoen. En ik was bang dat als ik iets niet deed mensen in mijn omgeving zouden doodgaan.”

Zelfmoordpoging
„Toen ik negen was, was ik 24/7 aan het dwangen”, vervolgt ze. „Ik kon op een gegeven moment niet meer
normaal functioneren en ging op mijn twaalfde in therapie. Mijn dwang was verergerd doordat ik niet in een veilige omgeving opgroeide – het was mijn overlevingsstrategie – maar het was niet de oorzaak. Toch praatte de kinderpsychiater twee jaar lang alleen maar over mijn gezinssituatie. Het hielp niets.” Agnes probeerde (alternatieve) therapieën, kreeg obsessies en depressies, deed een zelfmoordpoging en belandde in de crisisopvang. Ze bleek een extreme vorm van OCD (Obsessive Compulsive Disorder) te hebben. Een intensief pakket aan therapieën volgde. Jarenlange psychotherapie en de juiste medicatie zorgden ervoor dat het beter ging.

Knipperen naar voorwerpen
„Het is hanteerbaar”, zegt Agnes, die nu sociaal psycholoog is. Ze moet nog steeds van alles – tellen, nummerborden oplezen en met haar ogen knipperen naar voorwerpen – maar is niet meer bang dat geliefden doodgaan als ze het niet doet. „En ik doe het zo dat niemand het merkt.” Ze vindt het raar als ze hardop zegt wat ze doet. Toch schaamt ze zich niet. „Mijn collega’s weten niet dat ik in een inrichting heb gezeten, maar naar mijn sociale omgeving ben ik heel open. Een dwangstoornis zit nog erg in de taboesfeer. Meer openheid is goed. Tegen iedereen die eronder lijdt en er niet over praat wil ik zeggen: je hebt een stoornis, maar je bent niet gek.”

Meer weten? Kijk voor praktische tips en cursussen op psyq.nl/selfie