U heeft een beperking, dus u kunt alleen in Nederland op vakantie? Nee hoor, heel de wereld ligt voor u open.

Voor chronisch zieken of mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking bestaan veel organisaties die het vakantievieren regelen danwel vergemakkelijken. Zo biedt Imminkhoeve vakantiewoningen in Ommen en Lemmele, die volledig zijn aangepast voor zowel kinderen als volwassenen met een beperking.

Thuiszorg op vakantie

Vakantiehuizen van dergelijke reisorganisaties zijn speciaal ingericht op mensen in een rolstoel of bijvoorbeeld op mensen met bepaalde allergieën. Grote aanbieders hebben veelal genoeg aanbod als het gaat om aangepaste huisjes, toegankelijke horeca en winkels. Desgewenst is het zelfs mogelijk om thuishulp in te schakelen. Dit gebeurt in samenwerking met zorginstellingen.

Professionele verpleegkundigen

Sommige organisaties maken het zelfs mogelijk om reizen naar verre bestemmingen te maken, onder meer naar Afrika, Zuid-Amerika en Azië. Van een cruise langs de Noorse fjorden tot een safaritrip door Afrika: een beperking hoeft dit soort avonturen absoluut niet in de weg te staan. Eventueel krijgen reizigers één op één verzorging van een professionele verpleegkundige.

Samen of alleen

Nederland telt diverse reisbureaus die (groeps)reizen naar het buitenland voor mensen met een lichamelijke beperking organiseren. Uiteraard zijn vrienden en familieleden ook welkom mee op reis te gaan. Wie liever individueel op vakantie gaat in plaats van met een onbekende groep, kan in de meeste gevallen een persoonlijke begeleider boeken evenals een geheel geregelde reis. Van China tot Bali en van Barcelona tot een Tsjechisch kuuroord; het kán.

Zorghotels

Toch liever niet te ver van huis? Nederland telt diverse zorghotels, die bedoeld zijn voor verschillende doelgroepen. Voor wie net een operatie gehad heeft en niet te ver verwijderd mag zijn van een medisch specialist, kan een zorghotel uitkomst bieden. Maar natuurlijk is een zorghotel bij uitstek geschikt voor een gewoon, relaxte vakantie.

Schiphol

Voor wie liever geen organisaties inschakelt, is het goed om te weten dat luchthaven Schiphol rekening houdt met mindervalide en/of slechtziende reizigers. Voor hen regelt het vliegveld speciale assistentie. Reizigers kunnen hierom vragen tijdens het boeken van hun vlucht, maar 48 uur van tevoren kan het ook nog. Assistentie door het luchthavenpersoneel is helemaal gratis. Assistentie vergeten aan te vragen? Wie zich meldt bij de balie van de geboekte luchtvaartmaatschappij, wordt alsnog geholpen. In elke vertrekhaal bevindt zich een meldpaal waar reizigers zich kunnen melden als zij assistentie nodig hebben. De begeleiding kan worden ingezet bij vertrek, aankomst en bij assistentie van en naar de parkeergarage. Overigens geldt voor alle Europese luchthavens dat zij ingesteld moeten zijn op mindervaliden. Dit is zo vastgelegd in de regelgeving van de Europese Unie.

Luchtvaartmaatschappijen

Niet alleen vliegvelden, ook luchtvaartmaatschappijen bieden assistentie aan reizigers met beperkingen. Vanaf de check-in tot aan de vliegtuigstoel is begeleiding optioneel. Daarnaast kunnen rolstoelen, rollators en/of hulphonden bij de meeste maatschappijen gratis mee. Eveneens wordt er rekening gehouden met dieetwensen, vaak kosteloos. Extra medische zorg wordt ook geregeld door diverse, grote luchtvaart maatschappijen.

Vliegen met extra zuurstof

Hoe ongemakkelijk dit soms ook kan zijn, voor mensen met een beperking gelden dezelfde veiligheidsregels als voor mensen zonder beperking. Dit houdt onder meer in dat vloeistoffen (meer dan 100 ml) niet mee kunnen in de handbagage. Reizigers die extra zuurstof nodig hebben, mogen niet hun eigen apparatuur mee aan boord nemen. Via de luchtvaartmaatschappij dient dit te worden geregeld. Het is van de maatschappij afhankelijk of dergelijke voorzieningen worden vergoed. Beademingsondersteuning wordt vaak wel toegestaan aan boord, het is wel aan te raden dit van te voren aan te geven aan de maatschappij waarmee u vliegt.

Vliegen met een rolstoel

Of de rolstoel mee mag in het vliegtuig hangt af van het type rolstoel. Een opvouwbare rolstoel mag over het algemeen mee de cabine in. Wanneer een rolstoel elektrisch is – en dus een accu heeft – kan deze enkel in het ruim worden vervoerd. Dit heeft te maken met de veiligheidsvoorschriften. Kunt u niet zonder rolstoel het vliegtuig in? Benoem dit alvast tijdens uw boeking. Ook is het aan te raden om uw rolstoel sowieso goed te verzekeren.

Vliegen met hulphond

Heeft u een hond die u ondersteuning biedt? Dan mag deze vaak gewoon mee in de cabine. Vanzelfsprekend moet dit wel van te voren overlegd worden met de vliegtuigmaatschappij.