Geniet je samen met je partner van je pensioen, maar is het huis waar jullie wonen aan de ruime kant voor jullie tweetjes? Wil je je geen zorgen meer maken om jullie grote tuin? Of woon je alleen en heb je behoefte aan meer contact? Dan is dit het perfecte moment om na te denken over een volgende woonstap. Misschien voelt dat aan de vroege kant, maar door er je nu in te verdiepen kun je zelf de regie in handen houden. En comfortabel ouder worden op een plek waar jullie je echt thuis voelen.

Service- of woonzorgresidentie

Al is het moment nog niet gekomen dat je wellicht zorg nodig hebt, dan wil je toch op een plek wonen waar je je vertrouwd voelt. Misschien kies je voor een kleinere woning in de buurt van alle voorzieningen, maar wat dacht je van een service- of woonzorgresidentie? Ook daar kun je een appartement kopen of huren en heb je alle voorzieningen die je – later misschien – nodig hebt bij de hand. Daar heb je nog steeds een ruim drie- of vier kamerappartement en heb je alle vrijheid om te doen wat je wilt. Je woont namelijk nog steeds volledig zelfstandig.

Oriëntatie

Er zijn service- en woonzorgresidenties te vinden in het hele land. Ieder heeft daarbij zo zijn eigen kenmerken. De ene ligt in een prachtige bosrijke omgeving, terwijl je vanuit de andere zo bij voorzieningen als het theater staat. Kijk ook naar de mogelijkheden die ze bieden. Vaak is er een eigen winkel. Maar je hebt ook extra’s als een kapper en zelfs een fitness. En ook qua horeca zijn de mogelijkheden divers. Van een Grand Café waar je met familie en vrienden een kopje koffie kunt drinken tot een restaurant waar je met zijn allen kunt eten.

Wordt zelf koken lastiger, dan kun je vervolgens terugvallen op hun maaltijdservice. Zoek niet alleen online naar alle mogelijkheden die ze bieden, maar ga er ook vooral langs. Proef de sfeer. Past dit bij jullie?

Plek

In de oriëntatie is het ook belangrijk om te kijken naar waar je precies wilt wonen. Blijf je in je eigen omgeving wonen waar je je netwerk hebt? Of ga je juist dichterbij de kinderen wonen, zodat het voor hen ook makkelijk is om even langs te komen? Dat is nu natuurlijk ontzettend gezellig, maar nog fijner op het moment dat je zelf wat minder mobiel wordt. Doordat je – door de keuze voor een service residentie – al een sociaal vangnet hebt opgebouwd, hoef je je ook geen zorgen te maken over het feit dat je naasten je moeten komen ondersteunen. Nee, je kunt samen nog steeds genieten.

Vriendschappen

Service- en woonzorgresidenties staan er om bekend dat het ook plekken zijn waar je je netwerk snel opbouwt en nieuwe vriendschappen sluit. Zo ontmoet je elkaar bijvoorbeeld tijdens een gezamenlijke borrel. Daarnaast zijn er ook locaties die zelf veel organiseren; denk dan aan muzikale uitvoeringen of een borrelclub. Juist in deze tijd – waarin contacten toch beperkt zijn – is het fijn dat je dichtbij mensen woont die je kent. Kun je toch even samen een kopje koffie doen of een praatje maken op de gang.

Eigen regie

Wat vooral belangrijk is bij de keuze – het aanbod is tenslotte heel divers – is dat jij en/of je partner je thuis voelen op deze plek. Dat het past bij jullie way of living. Waar je kunt genieten en je je niet druk hoeft te maken over later. Overal kan tenslotte zorg geregeld worden (of is het zelfs al aanwezig).