Iedereen wil oud worden, niemand wil oud zijn. Want bij ouder worden horen onaangename kwalen. We zetten de tien meest voorkomende op een rij, met een oplossing erbij.

De overgang

Opvliegers, nachtelijk zweten, maar ook emotionele symptomen of een droge huid. Anderhalf miljoen vrouwen zijn op dit moment in de overgang en maar liefst 96 procent van deze vrouwen heeft te maken met overgangsverschijnselen. Vervelend, maar niet onoverkomelijk. Wat goed kan helpen bij stemmingswisselingen is bijvoorbeeld de zilverkaars Cimicifuga en bij neerslachtige gevoelens kunt u Hypericum proberen, beter bekend als sint-janskruid.

Goedaardige prostaatvergroting

Maar liefst vijftig procent van de mannen van 50+ heeft er last van: blaasproblemen. Vaker plassen, nadruppelen, of meerdere malen per nacht het bed uit voor een toiletbezoek. Een goedaardige prostaatvergroting is een normale, maar vervelende kwaal. De natuurlijke behandeling met extracten van de zaagbladpalmvrucht kan helpen. Het vet- en olierijke vruchtvlees van deze palm bevat stoffen die plasproblemen bij goedaardige prostaatvergroting verminderen.

Chronische gewrichtspijn

Gewrichtspijn komt vaak voor bij lichaamsdelen die we het meest gebruiken: handen, vingers, polsen, rug, nek en knieën. Zo’n twee miljoen Nederlanders hebben dagelijks te maken met pijnlijke gewrichten of reumatische pijn zoals artrose, artritis, fibromyalgie en jicht. Wat kan helpen zijn de extracten van de plant Harpagophytum, een natuurlijke oplossing om de pijn te verlichten.

Droge ogen

Wat de oorzaak ook is, slechte verlichting, verwarming of ouderdom: droge, branderige ogen zijn onaangenaam. Voortdurend knipperen of knijpen met uw ogen is geen oplossing die lang stand houdt. Wat wel werkt, zijn oogdruppels. Want bevochtiging van de ogen zorgt voor voldoende traanvocht. Na een behandeling voelen uw ogen gegarandeerd frisser en zachter aan.

Lage weerstand

Het immuunsysteem is uw natuurlijke weerstand tegen ziekteverwekkers, want juist die weerstand zorgt ervoor dat bacteriën en virussen die het lichaam binnendringen worden bestreden en u niet ziek maken. Voorkom dat grieperige gevoel of die verkoudheid door goed en gevarieerd te eten en voldoende te drinken. Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging, voldoende ontspanning en slaap en vermijd stress zoveel mogelijk.

Spataderen

De aders in uw lichaam vervoeren uw bloed van uw hart naar verschillende lichaamsdelen en weer terug. De kleppen in de beenaders zorgen ervoor dat bloed in één richting naar het hart stroomt. Bij te veel druk op een klep door bijvoorbeeld veel staan of zitten, kan de klep gaan lekken. Wordt de druk op de ader groter en sluiten andere kleppen niet meer goed, dan ontstaat er een zichtbare ader. Gelukkig is er wat aan te doen. De paardenkastanje, Aesculus hippocastanum, bevordert de doorbloeding in de aderen.

Geïrriteerde neus

Door de droge lucht buiten, in het vliegtuig of door de verwarming, maar ook door hormonale verandering of medicijngebruik kan het neusslijmvlies uitdrogen of beschadigen. Gelukkig is de oplossing eenvoudig; gebruik een neusspray die ervoor zorgt dat het neusslijmvlies en de trilhaartjes weer vochtig worden, want deze belangrijke poortwachters reinigen tienduizend liter ademlucht per dag en houden stofdeeltjes, bacteriën en virussen buiten.

Slaapproblemen

Zodra het donker is en iedereen op één oor ligt, ligt u naar het plafond te staren. Herkenbaar? U bent niet de enige. Zo’n tien procent van alle Nederlanders heeft last van slapeloosheid. Nachtenlang liggen woelen is vaak het gevolg van spanning en zorgen. Het helpt om op vaste tijden naar bed te gaan en op te staan. Of voor het slapengaan een rustgevende activiteit te doen zoals lezen. Zet de tv of uw mobiel eens wat eerder uit. En niet te laat op de avond zwaar eten of cafeïnedrankjes als koffie, thee of cola drinken. Welterusten!

Eczeem

Ongeveer vijftien van de duizend mensen in alle leeftijdsklassen hebben last van eczeem. Er zijn legio oorzaken die van invloed zijn op deze allergische ontstekingsreactie van de huid. Spanningen, een allergie, daling van weerstand of een droge huid kan eczeem veroorzaken of verergeren. Maar ook overgevoeligheid voor een bepaalde stof als afwasmiddel of cosmetica. De behandeling? Smeer de droge huid regelmatig in met een vette crème. Neem geen lange, hete douches en gebruik zeepvrije of ongeparfumeerde producten.

Incontintentie

Meestal geeft de blaas op tijd het sein: ik zit vol. Maar bij ouder worden is het soms lastiger om de plas op te houden. Bij stress of bij inspanning als tillen of niezen kunt u onwillekeurig kleine beetjes urine verliezen. Dan is er sprake van urine-incontinentie. Vrouwen kunnen een tampon in doen tijdens het sporten, die zorgt ervoor dat de blaas beter wordt afgesloten. En een fysiotherapeut leert u op juiste wijze de bekkenbodemspieren aan te spannen.

Bron: A. Vogel