Hoe kunnen hulpdiensten een woning binnenkomen als degene die om hulp vraagt, niet bij de deur kan komen? Bekend zijn de sleutelkastjes aan de buitenkant van de woning. Er zijn echter modernere oplossingen, die bovendien veiliger en makkelijk zijn. Zo heeft deur- en slotenspecialist Nemef een elektronisch te bedienen motorcilinder in het slot ontwikkeld (Nemef ENTR), die in gewone deuren kan worden geïnstalleerd en op afstand te openen is.

We willen steeds vaker langer thuis blijven wonen. Dan is het een geruststellend gevoel als bij ongevallen in huis de nooddiensten snel en veilig binnen kunnen komen. Op dit moment worden daarvoor veelal sleutelkastjes gebruikt, maar de technologie staat niet stil. Nemef is met een innovatief product op de markt gekomen, vertelt René Gieskes, manager New Business van Assa Abloy.

„De bekende sleutelkastjes hebben hun werk goed gedaan, en nog steeds. Ze zijn echter stigmatiserend en hebben als nadeel dat ze bij inbrekers een gewild object zijn voor manipulatie. Wanneer flexibiliteit en veiligheid gewenst zijn moet je de hele deur verbouwen, wat duizenden euro’s kan kosten. Wij hebben een eenvoudigere oplossing gevonden. We hebben een speciale cilinder ontwikkeld waarin een gemotoriseerde unit is verwerkt, zodat het slot elektronisch geopend kan worden. Deze cilinder vervangt de bestaande, mechanische cilinder zonder dat er bouwkundige aanpassingen aan de deur nodig zijn. Indien gewenst, bijvoorbeeld als de zorg niet meer nodig is of bij verhuizing, kan die oude cilinder gewoon worden teruggeplaatst.”

Dankzij die gemotoriseerde unit is de deur van de cliënt realtime te openen. “Dat kan iedereen zijn die een code of toegangscredential daarvoor heeft gekregen, zoals hulpdiensten, huisarts of familie. Het kan ook gaan om een eenmalige code, wat het gevoel van veiligheid ten goede komt. Bovendien kun je zien wie er binnen is geweest en hoe lang”, aldus Gieskes. De deur is op afstand te openen door hulpdiensten, dankzij een speciale app op de smartphone. Gelukkig kan, naast al deze nieuwigheden, de deur ook nog gewoon met de sleutel worden geopend.

Tekst: Willem Bakker