Ook u kent vast wel iemand die is geëmigreerd naar Spanje. Een buurman misschien, of een goede vriendin. En geef de beste man of vrouw eens ongelijk, want het Spaanse klimaat is heerlijk vertoeven. Misschien overweegt u daarom ook om een huis te kopen in Spanje. Een fantastisch idee, maar laat u niet in de luren leggen door een onbetrouwbare makelaar. CasaLasDunas is een Nederlandstalig makelaarskantoor in Spanje en gespecialiseerd in de aankoop van vakantiewoningen in Spanje.

Wist u dit over een huis kopen in Spanje?

  • In principe heeft men in Spanje geen diploma’s nodig om als makelaar op te treden.
  • Alleen in Catalonië dient een makelaar ingeschreven te staan in het handelsregister, waarvoor een aantal opleidings- of ervaringseisen gelden.
  • In Spanje werken ook Engels- en zelfs Nederlandstalige makelaars.

Kortom, het is verstandig om een Nederlandstalige makelaar in te schakelen als u een huis wilt kopen in Spanje. Niet alleen omdat u dan verzekerd bent van de juiste opleidingen en diploma’s, maar ook omdat er dan geen sprake is van een taalbarrière. U zult niet de enige zijn die te maken krijgt met een Spaans-Nederlandse spraakverwarring…

Belangrijke aandachtspunten

Een huis kopen in Spanje werkt anders dan in Nederland. In Spanje is het bijvoorbeeld lang niet altijd zo dat de verkopers de enige juridische eigenaar van het pand is. Het is dus heel belangrijk dat een makelaar dit voor u onderzoekt, en ook of er nog hypotheken of schulden op het huis of de grond rusten. Daarnaast is het goed om het opleveringsniveau van de woning te controleren: casco of turn key. Zijn er servicekosten of kosten voor een vereniging van eigenaren? Spreek dan goed af wat er voor die bedragen geleverd wordt. Ga ook na of u gebruik kunt maken van bijvoorbeeld schoonmaak- of beveiligingsservices en wat de kosten daarvoor zijn. Tot slot kunt u bij de gemeente informeren naar de toekomstplannen voor de omgeving van het huis dat u wilt kopen in Spanje.

Zo gaat het kopen van een huis in Spanje

Heeft u uw droomhuis in Spanje gevonden en zijn de uitkomsten uit de onderzoeken van de makelaar positief? Dan kan de aankoopprocedure van start gaan. Dit verloopt grotendeels hetzelfde als in Nederland. Voordat er een koopakte wordt getekend is er meestal sprake van een voorlopige koopovereenkomst tussen de koper en de verkoper: een ‘contrato privado’. Dan wordt de akte van eigendom, de ‘escritura’, opgemaakt bij de notaris. Heeft u een eventuele aankoopsom voldaan? Dan krijgt u een kopie van de ‘escritura’. Pas als deze in het kadaster is ingeschreven, bent u officieel de eigenaar van het huis. Gefeliciteerd!

Hulp nodig bij het kopen van een huis in Spanje? Neem contact op met CasaLasDunas. Dit Nederlandstalig makelaarskantoor helpt u bij het vinden en kopen van een woning aan de Costa Blanca, Costa Cálida of de Costa Del Sol.