Eindelijk, vakantie! Onbezorgd genieten. Helaas kun je door lichamelijke handicap het gevoel hebben beperkt te worden in de vakantiemogelijkheden. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg mogelijkheden voor lichamelijk gehandicapten om optimaal te kunnen genieten van hun vakantie. Er zijn verschillende organisaties die (groeps-)vakanties organiseren, maar er zijn ook gewoon veel landen waar rekening gehouden wordt met mensen met een lichamelijke beperking.

Binnen Europa

Binnen Europa geldt eigenlijk dat er voor iedere bestemming vakantiemogelijkheden zijn. Toch zijn er een aantal landen erg populair.

 • Spanje
 • Turkije
 • Duitsland
 • Frankrijk
 • Italië
 • Denemarken

In alle bovenstaande landen kun je terecht voor een rustige strandvakantie, maar ook voor een actievere vakantie of een rolstoelvriendelijke stedentrips. Naast de accommodaties, zijn ook veel restaurants en het openbaar vervoer in deze landen goed geregeld voor mensen met een beperking.

Buiten Europa

Hoe verder je van huis gaat, hoe meer er geregeld moet worden. Dat is een feit. Maar gelukkig zijn er een aantal landen die zeer rolstoelvriendelijk zijn en waar ook veel accommodaties voor mensen met een beperking te vinden zijn. De top drie:

 1. Curaçao
 2.  Zuid-Afrika
 3.  De VS

AIRBNB met beperking

Stedentripje? Een Airbnb is een populaire manier om onder de hoge kosten van een hotel uit te komen, maar wel lekker op vakantie te zijn. Deze manier van huren is geschikt voor mensen met een beperking. De verhuurder kan je vaak helpen om met simpele aanpassingen de woning toch toegankelijker te maken voor jou en je rolstoel. Tip: vraag gerust aan de verhuurder of er iets aangepast of verplaats kan worden om de woning toegankelijker te maken.

Cruise

Wil je veel van de wereld zien, terwijl je vakantie zo relaxt mogelijk verloopt? Dan is een cruise zeer geschikt! De meeste cruiseschepen hebben mogelijkheden voor mensen met een lichamelijke beperking. De hutten zijn dan aangepast, er zijn extra brede gangpaden en ook de wc’s zijn rolstoelvriendelijk gemaakt.

Vliegen met een beperking

Luchtvaartmaatschappijen hebben voor passagiers met een lichamelijke beperking speciale regels. Goed om te weten:

 • Valide passagiers moeten voor Europese vluchten 2 uur van te voren aanwezig zijn en voor intercontinentale vluchten 3 uur. Als passagier met een beperking geldt dat hier nog een uur bovenop geteld moet worden. Dus voor een Europese vlucht drie uur en een intercontinentale vlucht 4 uur. Het vliegveldpersoneel kan je dan helpen.
 • Medische bagage tijdens de vlucht mag je kosteloos meenemen, maar je moet dit wel van te voren aangeven. De maatschappijen hebben hier verschillende regels over, check dit dus altijd even op de website van je luchtvaartmaatschappij of neem hiervoor telefonisch contact met ze op.
 • Je kunt van te voren assistentie op het vliegveld aanvragen. De medewerkers begeleiden je dan naar het vliegtuig en zorgen ervoor dat de rolstoel meegaat naar je vakantiebestemming in het bagageruim. Je kunt er ook voor kiezen over te stappen naar een rolstoel van het vliegveld, dat is makkelijker want dan kan van te voren je eigen rolstoel uit elkaar gehaald worden en met de koffers in het bagageruim terecht komen. Zo weet je zeker dat het uit elkaar halen op de correcte manier gebeurt. Andere tip: neem van te voren foto’s van je rolstoel. Mocht deze dan beschadigen tijdens het reizen, dan is de luchtvaartmaatschappij hier verantwoordelijk voor.

 

Reizen met een verstandelijke beperking

Voor reizen met een verstandelijke beperking is vaak iets meer geregel en zorg nodig dan wanneer je reist met een lichamelijke beperking. Gelukkig zijn er tegenwoordig ontzettend veel organisaties die stedentrips, zonvakanties en actieve vakanties organiseren voor mensen met een verstandelijke handicap. Het leuke van die organisaties is dat partner, familie, gezin of vrienden met z’n allen op vakantie kunnen! Maar er zijn ook georganiseerde groepsvakantie voor jongeren met een verstandelijke beperking.
Waar moet je op letten?

 • Sluit de hulp aan bij de beperking? Wees niet bang om door te vragen! Niets erger dan ergens zitten en erachter komen dat de reis, accommodatie of omgeving niet past bij de beperking. Ga van te voren het gesprek aan, ook als de handicap af en toe opspeelt. Zo weten eventuele begeleiders wat er moet gebeuren.
 • Kies je voor een georganiseerde reis? Kijk dan naar het NBAV keurmerk. Dit keurmerk betekent dat de reizen aan verschillende eisen getoetst zijn. Een van die eisen is eerlijke en heldere informatievoorziening.
 • Wil je toch liever een reis die niet georganiseerd is? Let er dan goed op dat er voldoende hulp aanwezig is in het hotel/de accommodatie en of er mogelijkheden zijn tot het aanpassen van de woning. Ga je met het vliegtuig? Neem dan de regels van de luchtvaartmaatschappij in acht. Deze vind je op hun website onder het kopje ‘medische bagage tijdens de vlucht’.