Als je leeft met een beperking, zijn sommige situaties een behoorlijke uitdaging. Je wilt zo zelfstandig mogelijk leven, maar je kunt soms niet onder hulp uit. In dit soort gevallen kunnen hulpmiddelen het leven een stuk makkelijker maken. Uiteraard zijn er traditionele hulpmiddelen, zoals de rolstoel, speciaal bestek en een traplift. Maar heb je wel eens van de volgende gadgets gehoord?

Quickie Caddy

Het is al een iets oudere (en bekendere) gadget, maar volgens vele rolstoelgebruikers is het dé uitvinding onder de uitvindingen; de Quickie Caddy. Het zijn twee steunpootjes voor op de rolstoel die als je ze niet gebruikt ingeklapt zijn. Als je ze wel gebruikt, klap je ze uit en kun je er gemakkelijk een zware tas, boodschappenmandje of een kratje bier op vervoeren. Geen gehannes meer met een zware tas achterop of je boodschappen mandje op schoot. De pootjes zijn verstelbaar, waardoor je er ook smallere producten mee kunt vervoeren.

Oogbesturing

Denk je dat communiceren en alarmeren door middel van oogbesturing nog steeds toekomstmuziek is? Dan heb je het mis. Tegenwoordig bestaan er speciale camera’s die de bewegingen van je pupillen registeren. Door die camera kun je op een computer een functie, letter of woord ‘aanklikken’. Je ogen zijn als het ware de muis van de computer. Handig! Want er is geen enkele lichamelijke bewegingen voor nodig. Dit maakt deze methode zeer geschikt voor mensen die alleen hun ogen goed kunnen bewegen. Bovendien hoeft de oogbeweging maar heel licht te zijn, dus ook als de bewegingen van het oog vrij lastig gaan, is oogbesturing een optie.

Easy2hold handgreep

Een ergonomische handgreep voor petflessen. Een glas uit een grote fles cola, Fanta of andere petfles inschenken, kan ontzettend lastig zijn met een beperking. In dit soort gevallen is een Easy 2 hold handgreep dé oplossing. Je klikt de handgreep bovenop de fles en op die manier kun je de fles op een eenvoudige manier optillen en het glas drinken inschenken.

Proloque2go

Proloque2go is een smartphone app voor online communicatie. Het bestond al jaren in andere talen, maar nu ook in het Nederlands en Vlaams. Het is een app voor je smartphone, waarmee je door middel van pictogrammen kunt communiceren. De app bestaat met Nederlands en Vlaams erbij in 5 verschillende talen. In alle talen is de indeling van de app exact hetzelfde, zodat er geen verwarring ontstaat over navigatie, categorisatie of andere functies van de app. Deze kenmerken maken dit een populaire online communicatie oplossing voor mensen die ondersteuning nodig hebben van pictogrammen om te kunnen spreken.