In Nederland hebben zo’n 250.000 mensen Alzheimer. Wereldwijd zijn er ruim 100 miljoen patiënten. Toch weten we nog weinig over de ziekte en is er geen geneesmiddel.

Uit observatiestudies blijkt dat het stimuleren van de hersenen door te leren, opdrachten te doen en informatie op te nemen, helpt om de kans op de ziekte van Alzheimer te verkleinen. Gedragstherapie waarmee je het brein fit houdt, zou dus Alzheimer kunnen voorkomen dan wel uitstellen. Dat is hoopgevend. Om deze stelling wetenschappelijk te onderbouwen, onderzoekt neurobioloog Helmut Kessels de werking van onze hersenen.

Wat er precies gebeurt bij Alzheimer weten we nog niet precies, maar om ooit tot genezing te komen, hebben we verfrissende inzichten nodig. Kessels behoort tot de nieuwe generatie onderzoekers die het denkproces van onderaf benadert in plaats van te focussen op hóe het aantastingproces precies werkt. “De ziekte is eigenlijk een vervroegde, versnelde veroudering van de hersenen. Zenuwcellen veranderen en er treedt geheugenverlies op. Dus als we weten hoe kennis in ons hoofd blijft zitten en hoe we dingen kunnen onthouden, dan kunnen we ook achterhalen hoe en wanneer de kans op Alzheimer zich voordoet. Daarom doe ik experimenten om te bestuderen hoe de zenuwcellen veranderen en hoe ze minder vatbaar worden voor Alzheimer.”

Tot het wetenschappelijk bewijs voor de werking van Alzheimer er is, gelooft Kessels in het advies er alles aan te doen lichaam en brein fit te houden. “Zorg voor stimulans: ontdek nieuwe plaatsen, ontmoet nieuwe mensen en zorg voor lichamelijke beweging. Het is nu nog geen absolute waarheid, maar we weten wel dat mensen met zo’n actieve leefstijl gemiddeld pas op latere leeftijd Alzheimer krijgen, áls ze het al krijgen.”

tekst: Annemarie van de Weert