Telefoons zijn allang niet meer alleen om mee te bellen, je hebt geen sleutel meer nodig om je huis te ontgrendelen en de verwarming kun je al aanzetten als je nog niet eens thuis bent. De digitale transformatie wint terrein, langzaam maar standvastig. Ook in de medische wereld wordt het nuttige met het ‘aangename’ gecombineerd, zoals bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van smart hoortoestellen. Het ene model is tegenwoordig nog geavanceerder dan het andere.

Innovaties op het gebied van hoortoestellen zijn de afgelopen jaren in een stroomversnelling gekomen. Waar het een paar decennia geleden überhaupt al vernieuwend was dat slechthorenden hun gehoor konden verbeteren met een elektronisch apparaat, krijgen toestellen anno 2019 steeds meer functionaliteiten en wordt de kwaliteit van gehoor steeds beter.

Connectiviteit

Een hoortoestel is tegenwoordig daarom veel meer dan alleen een hoortoestel. Je kunt het zo stellen: van de nood is in hoortoestellenland, voorzichtig gezegd, deels een deugd gemaakt. Omdat veel hoortoestellen de mogelijkheid hebben om middels Bluetooth met bijvoorbeeld een smartphone te communiceren, kunnen telefoongesprekken rechtstreeks binnenkomen op het toestel. Een handsfreesysteem in de auto wordt daarmee dus overbodig. Ook smart televisies kunnen in verbinding worden gebracht met gehoorapparaten, zodat het geluid luid en duidelijk hoorbaar is en er zo min mogelijk invloed is van omgevingsgeluid. Tegelijkertijd blijft het geluid daarbij wel goed hoorbaar voor andere mensen in de ruimte die naar de televisie kijken. Bovendien zijn er voor veel modellen toestellen apps beschikbaar waarmee onder andere volume en klanken op afstand kunnen worden aangepast en omgevingsgeluid kan worden gedempt.

Omgevingsgeluid dempen

Een van de voornaamste problemen voor slechthorenden is het verstaan van gesprekken of geluid van de televisie in een ruimte vol geroezemoes. Omdat mensen met een verminderd gehoor zich meer moeten concentreren om stemmen of geluiden te destilleren, treedt algauw luistermoeheid op. Het gevoel buitengesloten te zijn van gesprekken, of niet helemaal mee te krijgen wat er in de omgeving gebeurt, kan voor mensen met gehoorverlies ontzettend vervelend zijn. Gelukkig vindt ook op het vlak van geluidskwaliteit van hoortoestellen veel ontwikkeling plaats. Moderne hoortoestellen leren zichzelf bijvoorbeeld om omgevingsgeluid te analyseren en zo het volume hiervan beter te reguleren. Ook kunnen hoortoesteldragers zelf ‘hoorprogramma’s’ instellen voor verschillende situaties, zodat voor iedere situatie de juiste prioriteit wordt gegeven aan specifieke geluiden. De perceptie van geluid is immers voor iedereen verschillend: wat voor de een een scherp geluid is, komt bij de ander slechts zachtjes binnen. Smart hoortoestellen leren iedere minuut bij en ‘luisteren’ echt naar hun drager. Er zijn zelfs geavanceerde toestellen op de markt die zijn uitgerust met hartslagmeters, stappentellers, spraakherkenning en een transcribeerfunctie, waarmee spraak kan worden omgezet in schrift.

De kwaliteit van leven hoeft er bij gehoorverlies dus absoluut niet op achteruit te gaan. Hoortoestellen kunnen worden gepersonaliseerd op iedere levensstijl, zijn duurzaam, makkelijk draagbaar en modern ontworpen, en zorgen ervoor dat mensen met gehoorverlies nog nét zo goed kunnen deelnemen aan het dagelijks leven als toen het gehoor nog van optimale kwaliteit was. De techniek staat voor niets – gelukkig maar.

Het aanschaffen van een hoortoestel hoeft tegenwoordig helemaal geen moeilijk proces te zijn. Niet alleen zijn hoortoestellen door een audicien online aan te passen naar de voorkeuren van de gebruiker, ook de aanschaf van het hoortoestel zelf kan gewoon online.