Een ochtend naar het park, een dagje uit of een boodschap doen. Mobiliteit onder senioren is belangrijk om zelfstandig en onafhankelijk te blijven. Maar als u niet meer al te vast ter been bent, welke optie is dan de beste: de scootmobiel, Canta of brommobiel?

Scootmobiel

Voel de wind door uw haar als u met uw scootmobiel langs weilanden vol koeien en vogels rijdt. De drie- of vierwielige scooter heeft een elektrische aandrijving en een maximumsnelheid van twintig kilometer per uur. Doordat het een klein en behendig apparaat is, kunt u prachtige tochten maken die ook voor fietsers toegankelijk zijn. Het grote voordeel: u mag met uw scootmobiel in winkelcentra, over fietspaden en op het trottoir. Voor richtlijnen en regels is het aan te raden een gratis instructieles bij Veilig Verkeer Nederland of bij Welzijn te volgen. Op internet vindt u diverse prachtige scootmobielroutes, handige cafés en restaurants met oplaadpunten voor een extra lange tocht en scootmobielclubs waar u zich bij kunt aansluiten.

Canta

Heeft u liever een dakje boven uw hoofd? Met een maximum van 45 kilometer per uur scheurt u in een Canta over menig wegdek. De wettelijke status van het vervoermiddel is ‘invalidenvoertuig’ en door de vele mogelijke aanpassingen, zoals een rolstoellift of handbediening van gas en rem, hoeft u zich totaal niet meer onthand te voelen. Een ritje naar het stads- of dorpscentrum is zo gemaakt. De vrijheden zijn groot, u mag naast de vijftig- en tachtigkilometerwegen ook op fiets- en voetpaden. U mag in wandelgebieden en winkelcentra rijden en uw Canta overal parkeren. Ja, ook op de stoep. En als laatste voordeel: u heeft er geen rijbewijs of invalidenparkeerkaart voor nodig.

Brommobiel

Als autorijden niet meer gaat, maar u wel geregeld een andere plaats bezoekt, is de brommobiel een goede optie. Het is een gemotoriseerd voertuig met een maximumsnelheid van 45 kilometer per uur. Om een brommobiel te besturen heeft u een autorijbewijs categorie B of een bromfietsrijbewijs nodig, maar u moet de regels voor personenauto’s in acht nemen. U mag niet op het fietspad of de snelweg. Maar u zit droog en kan lange afstanden afleggen. En die kleine weggetjes zijn toch perfect?