Twee jaar geleden kwam Jessica Meinders (27) plotseling in een rolstoel terecht. Sindsdien merkt ze hoe slecht toegankelijk de meeste gebouwen zijn.

‘Het is nog steeds niet helemaal duidelijk waarom ik niet meer kan lopen’, vertelt Jessica. ‘Verschillende factoren spelen een rol en daar lopen nog onderzoeken naar.’ Ondertussen gaat Jessica gewoon door met haar leven. ‘Ik werk in Zuidwolde als woonbegeleider op een gesloten afdeling voor dementerende ouderen. Klinkt misschien niet heel logisch voor iemand in een rolstoel, maar het gaat prima. Gisteren heb ik, na een half jaar proefplaatsing, zelfs een officieel contract gekregen.’ Dit maakt het mogelijk dat ze een vervoersvoorziening kan aanvragen bij het UWV. ‘Nu neem ik vaak de taxi of ga met mijn aangekoppelde handbike.’ Ze vertelt erover alsof ze al jaren niet anders doet. ‘Nou, het is natuurlijk wel een hele verandering als je ineens niet meer kunt lopen. Nu pas merk ik hoe slecht toegankelijk de meeste gebouwen en winkels zijn.’ Vooral openbare toiletten zijn een probleem. ‘Inmiddels weet ik dat ik bij V&D en de HEMA altijd wel terecht kan, maar in het begin is het zoeken.’

Horeca

Wat horeca betreft, is de toegankelijkheid van de meeste restaurants prima. ‘Zeker als ze nieuw zijn, dan is alles heel netjes aangelegd. Toch is het wel eens gebeurd dat het hele restaurant moest opstaan, toen ik weer naar buiten wilde.’ Jessica voelt zich er niet meer bezwaard onder. ‘Ik kan er ook niks aan doen.’ Heeft ze nog tips voor mensen die net in een rolstoel terecht zijn gekomen? ‘Neem de tijd om uit te vinden wat voor jou praktisch is. Dat is heel persoonlijk namelijk.’