Lichamelijke ongemakken, daar praat men niet graag over. Sterker nog, dat is taboe. Ook de drempel om een afspraak te maken bij de dokter ligt voor veel mensen hoog. Maar zodra dit soort onpopulaire onderwerpen worden getrotseerd, verliezen ze hun macht. Onthoud: u bent niet de enige, alleen niemand heeft het er graag over.

Snurken

Snurken, iets minder dan een kwart van alle Nederlanders doet het.
’s Nachts ademen we in principe door onze neus, maar als de neus verstopt is of krap wordt, dan maakt die luchtinname als het ware een omleiding via de mond. Rhonchopathie, de medische term voor term voor snurken, is niet alleen vervelend voor de snurker in kwestie, maar voor de andere helft van het bed is het ook allerminst prettig.

Dat zit zo: het ademen door de mond maakt niet alleen meer geluid, maar betekent ook een hoger risico op infecties. Met als mogelijke gevolgen een slechte adem en opgezwollen slijmvliezen die dorst en pijn veroorzaken bij het wakker worden. Toch is af en toe een snurkje niet zo erg, en voor

de co-slaper in kwestie prima door te komen met oordoppen. Maar mocht het snurkvolume een buitenproportioneel volume aannemen en gepaard gaan met ademstops, dan is het verstandig om de huisartsenpost eens binnen te wandelen.

Wratten

Nog nooit een wrat gehad? Die kans is niet aanzienlijk groot, want 80 procent van de mensheid heeft ooit wel eens een wrat gehad. Het wrattenvirus wordt overgedragen door huidschilfers en het grootste infectiegevaar bevindt zich binnen de naaste familiekring en in het zwembad. De wrat is geduldig, na besmetting kan het zomaar 20 maanden duren voordat het virus tot uiting komt. Veelal ontstaat een wrat op de handen en voeten.

Het positieve aan de wrat: het lichaam loost ‘m vanzelf weer. Zodra de wrat is verdwenen kunt u ervan uitgaan dat het immuunsysteem het wrattenvirus heeft verslagen. Gebeurt dit niet dan kan de huisarts de wrat ook verwijderen, door ze met een zuurhoudende lak week te maken en ze vervolgens weg te schrapen. Dag wrat!

Kalknagels

Een broze en gele teennagel die wat dikker is? Dat is een kalknagel, ook wel schimmelnagel genoemd omdat het euvel is veroorzaakt door een schimmel. Deze schimmelinfectie komt vaker voor in de teennagels dan in de vingers. Het infectiegevaar voor de kalknagel is wederom het grootst in openbare badruimten: zwembaden, sauna’s, douchecabines en kleedruimten. Een tip: het dragen van slippers kan een hoop leed voorkomen.

Het is belangrijk om de nagels en voeten goed te verzorgen. Niet alleen tijdens een schimmelinfectie, maar ook om besmetting te voorkomen. Knip de nagels regelmatig en zorg voor schone en droge voeten. En tot slot: ventileer. Draag katoenen of wollen sokken en verwissel deze dagelijks, katoenen sokken zijn het beste om een schimmelinfectie te voorkomen. Ook schoenen van materiaal dat lucht en vocht doorlaat zijn aan te raden.

Het Prikkelbare Darm Syndroom

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is de meest voorkomende darmaandoening bij volwassenen: minimaal 10 procent van de Nederlandse bevolking heeft PDS. Wereldwijd onderzoek wijst uit dat maar liefst 1 op de 5 mensen PDS-klachten zou kunnen hebben, en het overgrote deel (75 procent) hiervan is vrouw.

Onder het darmsyndroom vallen allerlei darmklachten waar geen duidelijke oorzaak voor is, maar het meest gehoorde symptoom is buikpijn. Het syndroom is onder te verdelen in subtypen, een daarvan is PDS-D. Dit subtype gaat vooral gepaard met diarree die heel vloeibaar kan zijn en waarbij patiënten vaak een sterke plotselinge drang kunnen voelen. Hierbij kunnen ze ook last hebben van buikkrampen, winderigheid, een opgeblazen gevoel en een opgezette buik.