Van rolstoel tot robotarm; er bestaan honderden hulpmiddelen bij het bewegen. Hulp nodig bij het kiezen? Het Ministerie van VWS heeft daar een handig hulpmiddel voor laten maken: Hulpmiddelenwijzer.nl. Alvast enkele handige weetjes bij de aanschaf van een scootmobiel, rollator of e-bike.

SCOOTMOBIEL
1 Er bestaan scootmobielen met drie, vier en zelfs vijf wielen. Hoe meer wielen, hoe stabieler de scootmobiel. Hoe minder wielen, hoe compacter en kleiner de draaicirkel.
2 Er bestaat ook een sportieve scootmobiel: de Scoozy. Deze kan off road rijden en wordt bestuurd met een joystick. Wendbaar én stabiel.
3 Wist u dat er ook pechhulp voor scootmobielen is? ANWB Wegenwacht scootmobielservice, Scootmobiel Hulpdienst, RoadGuard (app) en Zorgeloos-op-weg.

ROLLATOR
1 In normale pas doorlopen zonder zwaar te steunen? Dan is een doorloophulp wat voor u. Neemt u kleine stapjes, dan zult u zwaarder steunen en is de stapsteun met drukrem een handige keuze.
2 Stapsteunen en doorloophulpmiddelen hebben vier wielen. Er zijn ook rollators met drie wielen: compact en met een kleinere draaicirkel. Maar: helaas ook minder stabiel.
3 Vraag of u uw nieuwe rollator eerst thuis kunt uitproberen. Wist u dat u een hulpmiddel ook kunt lenen, huren of tweedehands kunt kopen?

E-BIKE

1 Elektrische fietsen hebben een accu die ervoor zorgt dat u langere afstanden kunt fietsen, ondanks bijvoorbeeld beperkter uithoudingsvermogen of minder spierkracht.
2 Er bestaan elektrische fietsen met een lage instap en er is ook een elektrische driewielfiets.
3 Wat onzeker om op een elektrische fiets te stappen? Veilig Verkeer Nederland biedt cursussen aan.

VEILIG VERKEER NEDERLAND INTRODUCEERT: HET NIEUWE FIETSEN
We worden steeds ouder en willen we allemaal zo lang mogelijk zelfstandig en mobiel blijven. Dat is niet altijd vanzelfsprekend. Veel ouderen geven aan dat ze angstig worden en niet op de fiets durven te stappen. Het verkeer gaat sneller en het wordt drukker. Ongevallencijfers laten zien dat veel senioren betrokken zijn bij een ongeval. Niet omdat senioren zich onveiliger gedragen in het verkeer, maar wel omdat zij kwetsbaarder zijn. Om senioren te ondersteunen en meer zelfvertrouwen te geven heeft Veilig Verkeer Nederland de workshop “het nieuwe fietsen” ontwikkeld. In deze workshop, begeleid door een expert van Veilig Verkeer Nederland, komen onderwerpen aan bod zoals drukte op het fietspad, de dode hoek, vitaliteit, ongevalsoorzaken en de fiets zelf. De opzet is anders dan een traditionele fietscursus. Inzicht, houding en gedrag dragen voor een groot deel bij aan de verkeersveiligheid en dat is precies wat er tijdens deze workshop aan de orde komt. Wilt u meer informatie? www.vvn.nl/hetnieuwefietsen

4 WIELER
4Wielers zijn de meest veilige, comfortabele en stabiele fietsen die er zijn. Veilig omdat ze zo stabiel zijn en je er niet mee kunt vallen. Stabiliteit wordt bepaald door het gewicht, het zwaartepunt, de breedte en de kantellijnen van de fiets. Hoe zwaarder de fiets, hoe lager het zwaartepunt en hoe breder de fiets, hoe stabieler. En hoe verder de kantellijnen aan de buitenkant en dus hoe meer de bestuurder zich met zijn lichaam binnen die lijnen bevindt, hoe stabieler. Een 4Wieler heeft de ideale mix van al deze factoren. Een robuust stalen frame, de perfecte kantellijnen, een laag zwaartepunt en breedte van 66 cm (Solo). Past dus door iedere deur. Een Duofiets is 100 cm breed. 4Wielers zijn heel comfortabel door de verende voorwielophanging. Er is een keus uit modellen met zadels of luxe zittingen met rugleuning en armsteunen. Voor 1, 2, 3 of 4 personen, dus er is altijd wel een 4Wieler die bij u past. Ze zien er leuk uit en zo wordt elke fietstocht weer vrolijk nostalgisch maar vooral veilig fietsplezier. 4wieler.nl