Wie wel wat hulp kan gebruiken bij de dagelijkse handelingen, kan zijn fysieke krachten aanvullen of versterken met deze handige hulpmiddelen.

Mis nooit een telefoontje met de Convo Lights App van Philips en het bedrijf Convo. Met deze app voor op je smartphone geef je een seintje aan je Philips Hue lampen wanneer er iemand belt. De lampen zijn er in verschillende kleuren, zodat je iedere beller een eigen kleur toe kan kennen. Aan de kleuren waarin je kamer oplicht, kun je zien wie er belt. Ook handig tijdens videogesprekken: de helderheid van het scherm van je tablet of telefoon wordt automatisch aangepast aan de omgeving, zodat gebarentaal beter zichtbaar is.

Spraakassistentie

De app Spraak Assistent (voor Android) biedt hulp bij het spreken. Om deze app te kunnen gebruiken, moet je wel kunnen lezen; op grote buttons staan namelijk categorieën, woorden en zinnen, waarmee je berichten kunt maken die kunnen worden getoond of gesproken. De app kan ook een hulpmiddel zijn bij revalidatie. Spraak Assistent maakt gebruik van de stem die is geïnstalleerd op je apparaat.

Makkelijk lezen

Wanneer je slechter gaat zien, wordt lezen moeilijk. Het Nederlands bedrijf Optelec heeft hiervoor oplossingen, zoals de nieuwe Optelec Traveller HD. Op het grote scherm van de Traveller HD worden teksten en afbeeldingen vergroot en in contrast weergegeven. Zo kan je weer makkelijk tijdschriften, folders, rekeningen of De Telegraaf lezen. Weer zelf lezen aan tafel, in een luie stoel, in bed of op het werk. Optelec heeft vele andere oplossingen die hulp bieden bij een slechter zicht.

Klikbare tas

Waar laat je als rolstoelgebruiker je handtas? Op schoot? Aan de achterkant van je rolstoel, waar je er moeilijk bij kunt? Ingeborg Meurkens is door MS sinds 2010 afhankelijk van haar rolstoel. Als fervent tassenliefhebster ondervond ze alle nadelen van het meedragen van ‘normale’ tassen. Haar idee voor een tas speciaal voor rolstoelgebruikers heeft uiteindelijk geleid tot de Quokka bag. In samenwerking met Rixen en Kaul uit Duitsland heeft Quokka een systeem ontwikkeld waarmee je de tas aan je rolstoel ‘klikt’, zonder dat het deze breder maakt. Ook valt de tas met één beweging te vergrendelen tegen diefstal. Meer informatie vindt u hier.

Wegwijsschoen

Het Indiase bedrijf Lechal bedacht schoenen die je de weg wijzen. In de zogeheten Smart Shoes zitten zolen die via Bluetooth verbonden zijn met een app op je telefoon. Je geeft van tevoren je bestemming op en de vibraties in je schoenen maken duidelijk wanneer je welke richting op moet. Trilt je linkerschoen, dan moet je naar links, trilt je rechterschoen, dan moet je naar rechts. De schoenen zijn ontwikkeld voor mensen met een visuele beperking, maar zijn ook populair als navigatiemiddel onder hardlopers.