Botten, spieren en gewrichten. Wie kan daar meer over vertellen dan een orthopeed? Wij spraken met Piet van Loon (64), orthopeed in de orthopediekliniek Care to Move in Deventer en medeoprichter van Houding Netwerk Nederland.

“Het verbindende woord van deze special is volgens mij houding. Ik heb 30 jaar lang kinderen onderzocht, geadviseerd, met braces behandeld en geopereerd bv. bij ernstige scoliose. Maar ook vele lage rugklachten en hernia’s bij volwassenen vroegen aandacht. Toen ik merkte dat deze problemen vaker voorkwamen, ben ik dieper gaan kijken naar waar onze problemen vandaan komen. Houding bleek het sleutelwoord”, vertelt Van Loon.

Kunnen we problemen voorkomen door een goede houding?

“Problemen komen vooral door veel en ook nog eens verkeerd zitten. Zeker als dit al vroeg in de groei begint, kunnen de jonge snel vervormbare tussenwervelschijven overbelast raken en niet makkelijk uitgroeien. Je kunt dit soms al bij baby’s zien, die ’zitbochel’. Het heeft ook altijd iets met erfelijkheid te maken, maar wat (we) kinderen (laten) doen, is zeer bepalend voor hoe je er als volwassene uitziet, functioneert en of je problemen krijgt of niet.”

Wat zou de ideale leefstijl zijn?

“Baby’s moeten wakker veel op de buik in de box functioneren. Laten slapen hoort op de rug. Door overdag geregeld de buikligging aan te bieden en zittend kruipen af te leren, ontwikkelen baby’s sterke rugspieren die ervoor zorgen dat ze het zware hoofdje op een gegeven moment goed in balans kunnen krijgen en kunnen gaan lopen. Vroeger liepen kinderen bijna allemaal voor het eerste levensjaar, maar tegenwoordig is het niet gek als dit pas met 18/19 maanden is. Veel mensen zijn bang geworden voor de buikligging in bed, vanwege een studie over wiegendood. Dit is echter een hele zwakke studie geweest, die wereldwijd hele generaties ouders bang heeft gemaakt, waardoor ze de baby niet meer op de buik durfden te leggen. Terwijl dit juist zo belangrijk is voor de gezondheid. Een andere oorzaak voor het minder ontwikkelen van de rugspieren bij baby’s is de komst van de draagstoeltjes. Vroeger werden kinderen horizontaal vervoerd in de reiswieg, nu liggen ze gekromd in de Maxi-Cosi. En niet alleen in de auto, maar ook thuis en overal waar het makkelijk is. Dit is ook een van de redenen dat spiertjes, gewrichtjes en de balans te weinig gestimuleerd worden. Bovendien bewegen peuters en schoolgaande kinderen niet meer voldoende en/of op een goede manier. De vroegere gymnastieklessen op de basisschool waren gericht op het gecontroleerd ontwikkelen van het lichaam van de kinderen. Ook werd er veel meer buiten gespeeld, waar driedimensionaal en vrij spel ook zorgt voor een betere mentale gezondheid. Tegenwoordig zitten kinderen veel binnen en ontwikkelen zich algemeen dus minder goed.”

“Bot-,spier- en gewrichtsaandoeningen hebben alles te maken met leefstijl”, zegt Orthopeed Van Loon. Meer weten? Klik dan hier voor het vervolg van het interview.