Zeurende pijn in de rug, een constant vermoeid gevoel in de armen, aanhoudende spierklachten in de benen… voor jou zijn het misschien ‘pijntjes’ die er altijd al waren, maar dat betekent niet dat er niets aan gedaan kan worden. Wees zuinig op je lichaam! Je hebt er maar één.

Chronische pijn en overbelasting van spieren en gewrichten wordt door veel Nederlanders nog vaak onderschat. Velen van ons zijn nu eenmaal opgevoed als harde werkers. Er moet geld verdiend worden, monden moeten worden gevoed en zeuren is voor kleinzerigen. Dat je aan die 40-urige werkweek in de bouw een slechte rug overhoudt, of dat al dat computerwerk je zo eens in de zoveel tijd een muisarm oplevert, dat neem je maar voor lief.

Risicoberoepen

Hoewel die mentaliteit te prijzen valt, neemt dat niet weg dat pijn serieus genomen moet worden. Wat voor jou misschien normaal is, is dat niet volgens de norm. Veel klachten als gevolg van het dagelijks werk krijgen nog steeds onvoldoende aandacht. Je hoort misschien veel mensen in je omgeving wel eens over likdoorns of eelt op hun voeten, maar dat maakt nog niet dat dit een gezonde situatie is. Veel mensen die een baan hebben waarbij ze veel moeten lopen, zoals stewards en stewardessen en agrariërs, krijgen uiteenlopende klachten aan hun voeten, door de vele kilometers die ze maken. Regelmatig en zorgvuldig onderhoud of een bezoek aan de (medisch) pedicure kan in deze gevallen al een enorm verschil maken. Ook voor mensen met rug-, schouder- en nekklachten loont het om eens een huisarts of chiropractor te bezoeken. Het onderhouden van het lijf kan al de helft schelen!

Beperking in dagelijks leven

Pijn kan een beperkend effect hebben op je leven, zelfs zonder dat je het zelf doorhebt. Misschien ben je door de pijn in je knie wel anders gaan lopen, of heb je een andere houding aangenomen vanwege de aanhoudende rugpijn. Hoewel je dat op de korte termijn waarschijnlijk verlichting oplevert, zorgt het op de langere termijn alleen maar voor een opeenstapeling van klachten aan spieren en gewrichten. Als pijn, ondanks doktersbezoeken of het raadplegen van een specialist, alsnog aanhoudt, biedt pijnbestrijding of –revalidatie uitkomst. Tijdens een intensief traject leer je met pijn om te gaan en leer je je beperkingen begrijpen.

Beter leven na revalidatie

Revalidatie is er voor iedereen, met klachten van uiteenlopende aard. Wat voor jou misschien onmogelijk lijkt – met rechte rug lopen, pijnvrij weer genieten van je boswandelingen, of zonder enige moeite ’s ochtends je bed uit komen – maakt een profesioneel revalidatietraject wellicht mogelijk. Garantie op genezing is er, zeker bij vergaande schade aan botten, spieren en gewrichten, natuurlijk nooit, maar verlichting van pijn kan het dagelijks leven al vele malen gemakkelijker maken. Je leert je lichaam (opnieuw) kennen, maakt je nieuwe of andere routines eigen en wordt er vaardig in om je grenzen te stellen.

Met pijn door het leven gaan is niet ‘normaal’. Neem jezelf, je lijf en leden serieus en besteed aandacht aan pijnklachten. Je lichaam gaat het je dankbaar zijn!