Om lekker te kunnen leven heb je geld nodig. Nu, maar ook straks. Daar kun je alvast op anticiperen, stelt Rick Wassenaar van MijnGeldzaken.nl. “Kijk dan vooral naar het totaalplaatje: pensioen, huis, zorgkosten, kinderen. En zorg vooral dat je flexibel bent, nu en in de toekomst.”

“Niet alles valt te voorzien”, erkent de financiële planner. “Niets is immers zo veranderlijk als de politiek – en dus kunnen wetten en regels in de nabije toekomst weer veranderen. Maar een aantal zaken zijn sowieso duidelijk. Zo weten we dat de zorgkosten stijgen en zeer waarschijnlijk zullen blijven stijgen. Juist omdat je niet weet hoe jouw persoonlijke toekomst zal gaan lopen, is het goed om dat alvast in het achterhoofd te houden.”

Alvast geld vrijmaken

Het allerbelangrijkste bij een goede financiële planning is kijken naar het totaalplaatje, benadrukt Rick Wassenaar. “Veel 50-plussers zijn vermogend, maar hun geld zit grotendeels in stenen. Een huis met een afbetaalde hypotheek. De meeste mensen willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Natuurlijk is het mogelijk om straks thuis zorg in te kopen, maar misschien moet of kun je eerder geld vrijmaken. Bijvoorbeeld door alvast naar een toekomstbestendige woning te verhuizen. Goed om over na te denken: ‘Ik heb vermogen, maar is het in de juiste vorm?’”

Schenken

“Het laatste hemd heeft geen zakken. Liever geld naar je naasten dan voor de staat? Dan kun je op tijd kiezen voor schenkingen; tenminste bij een substantieel vermogen, dus een miljoen plus. Zorg er voor je niet fiscaal vast te zetten. De wereld en je situatie kunnen veranderen, dus bewaak je flexibiliteit. Houd rekening met eventuele toekomstige zorgkosten: bij zorginkoop geldt bijvoorbeeld een maximale aanslag van 2332,- eigen kosten. Private zorg is overigens bijna net zo duur. Dus niet alles wegschenken. En maak je niet teveel zorgen. Dat wat er na je overlijden naar je naasten gaat, is nog altijd heel wat meer dan de belasting die ze daarover betalen.”

Pensioen? Gewoon doen!

“We moeten allen langer werken, maar er is goed nieuws: het hoeft niet! Uiteraard schuift de pensioenrichtleeftijd op, maar je mag het ook eerder laten ingaan. Je krijgt dan weliswaar minder pensioen, hoeveel dat is kun je laten uitzoeken bij je pensioenfonds. Veel mensen laten hun pensioen staan en gaan eerst hun eigen geld ‘opeten’ tot ze 67,5 zijn. Maar je spaargeld heb je misschien straks nodig, bovendien gaat het af van de erfenis. Soms is het slimmer om wel gebruik te maken van de pensioenmogelijkheid en je spaargeld niet aan te spreken. De moeite van het uitzoeken waard!”

Oprichter/directeur MijnGeldzaken.nl