Wat zijn de meest voorkomende darmaandoeningen en hoeveel mensen kampen hiermee?

Alles wat we eten passeert de slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm en de endeldarm. Het belangrijkste deel van de spijsvertering vindt plaats in de dunne darm. Daar wordt voedsel afgebroken tot kleine voedingsstoffen, die via de darmwand in het bloed terecht komen. Voedselresten die ons lichaam niet kan gebruiken, komen in de dikke darm. Hier worden vocht en zouten onttrokken; vervolgens eindigt de ontlasting in de endeldarm. Als deze vol zit, krijgen de hersenen een seintje: je moet naar het toilet. Er kan van alles misgaan met de spijsverteringsorganen; 1 op de 8 mensen is buikpatient.

Schermafbeelding 2015-11-04 om 13.59.09Coeliakie
Bij zo’n 25.000 mensen in Nederland is coeliakie (glutenintolerantie) vastgesteld. Veel patiënten krijgen daardoor last van vermoeidheid, bloedarmoede en botontkalking. De diagnose kan worden gesteld door middel van bloedonderzoek of door een stukje weefsel van de dunne darm te laten onderzoeken, dat de arts afneemt tijdens een kijkonderzoek of endoscopie. De precieze oorzaak van coeliakie is onbekend, maar waarschijnlijk wordt de aandoening veroorzaakt door een combinatie van genetische (erfelijke) en omgevingsfactoren. De dunne darm van een coeliakiepatiënt is met een glutenvrij dieet binnen 6 maanden tot 1 jaar weer helemaal hersteld. De patiënt zal dit glutenvrije dieet levenslang moeten volgen om klachtenvrij te blijven.

Schermafbeelding 2015-11-04 om 13.58.59Colitis ulcerosa
30.000 mensen in Nederland hebben colitis ulcerosa. Bij deze aandoening is het afweersysteem in de war, waardoor er ontstekingen ontstaan in de dikke darm. In de meeste gevallen wordt de diagnose gesteld door middel van een kijkonderzoek (endoscopie). Ook bloedonderzoek en ontlastingsonderzoek worden toegepast. Factoren die een rol spelen bij het ontstaan van de ziekte zijn bacteriën in de darm, stress en roken. Colitis ulcerosa valt niet te genezen, behandeling bestaat uit medicatie, zoals ontstekingsremmers. Medicijnen kunnen de klachten verminderen, ontstekingen remmen en nieuwe ontstekingen voorkomen.

Crohn
In Nederland zijn ongeveer 20.000 mensen met de ziekte van Crohn: een chronische ontstekingsziekte van het spijsverteringskanaal. De ziekte treft vooral jong volwassenen. De diagnose kan worden gesteld door middel van bloedonderzoek, ontlastingsonderzoek of – in de meeste gevallen – beeldvormend onderzoek zoals een endoscopie (kijkonderzoek). Er is veel onduidelijkheid over de oorzaken van Crohn, factoren die van invloed zijn op het ontstaan van de ziekte zijn onder andere: bacteriën in de darm, stress, roken en erfelijkheid. De ziekte van Crohn valt niet te genezen. Wel kunnen medicijnen, zoals ontstekingsremmers, zorgen voor vermindering van de klachten en ontstekingen remmen en voorkomen.

Schermafbeelding 2015-11-04 om 13.59.15Dikkedarmkanker
In 2014 werd er bij 15.000 Nederlanders de diagnose dikkedarmkanker (tumoren in de dikke darm en endeldarm) gesteld. Een internist of maag-, darm- en leverarts stelt de diagnose. Tumoren in de dikke darm worden meestal opgespoord door middel van een kijkonderzoek van de dikke darm. Factoren die de kans op dikkedarmkanker vergroten zijn onder andere erfelijkheid, een hogere leeftijd, roken, overmatig alcoholgebruik, weinig bewegen én overgewicht. De meest voorkomende behandelingen bij dikkedarmkanker zijn: een operatie waarbij de tumor wordt verwijderd, bestraling en chemotherapie. In een vroeg stadium ontdekt is darmkanker goed te behandelen. Daarom is in 2014 een landelijk bevolkingsonderzoek gestart. In het eerste jaar zijn er 2500 mensen met darmkanker opgespoord.

PDS
Naar schatting heeft 5 tot 20% van de Nederlandse bevolking last van het prikkelbare darm syndroom (PDS). De huisarts stelt de diagnose PDS wanneer bij onderzoek geen zichtbare afwijkingen zijn gevonden maar klachten zoals buikpijn, diarree of verstopping en een opgeblazen gevoel, aanhouden. Oorzaken van PDS zijn niet precies bekend. In ieder geval spelen een spastische beweging van de darm en/of een extra gevoelige darmwand een rol. Factoren die van invloed zijn op het ontstaan van PDS zijn: stress, roken en verkeerde voeding (vezelarm of eenzijdig). Het prikkelbare darm syndroom is een chronische aandoening. Wel kunnen onder andere gezonde en gevarieerde voeding met voldoende vezels, sommige therapieën en medicijnen klachten verminderen.

Bron: Maag Lever Darm Stichting