Gefeliciteerd, u bent zwanger! Tijd om een afspraak te maken bij de verloskundige. Maar in een grote stad als Rotterdam is het misschien niet gemakkelijk om een vroedvrouw te kiezen. Geen zorgen, bij Verloskundigen Rotterdam West krijgt u altijd een deskundige vroedvrouw toegewezen die u tijdens de zwangerschap zal ondersteunen.

Wat doet een vroedvrouw precies?

Een vroedvrouw is specialist in de verloskunde, dus alles wat te maken heeft met zwangerschap, bevalling en het kraambed. Zij houdt tijdens de gehele periode van zwangerschap tot kraambed een vinger aan de pols door te controleren op eventuele klachten, problemen en risico’s. Ontdekt zij dat er iets niet normaal verloopt, bijvoorbeeld bloedarmoede of maagklachten? Dan stuurt ze u door naar de gynaecoloog. Bovendien geeft een vroedvrouw tips, adviezen en informatie over de zwangerschap en bevalling.

De vroedvrouwen bij de Rotterdamse praktijk

Het team van Verloskundigen Rotterdam West bestaat uit veertien vroedvrouwen: vier praktijkhouders en tien waarneemsters. Samen bieden zij al sinds 1989 verloskundige zorg in het centrum en westen van Rotterdam. Deze vroedvrouwen begeleiden, adviseren en onderzoeken u gedurende de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Tijdens de bezoeken aan het spreekuur van Verloskundigen Rotterdam West leert u alle vroedvrouwen kennen, zodat u tijdens de bevalling altijd een bekend gezicht ziet.

Het traject bij Verloskundigen Rotterdam West

Al bij de eerste positieve zwangerschapstest kunt u een afspraak maken bij een van de vroedvrouwen in de praktijk in Rotterdam West. De eerste controle vindt plaats tussen de 7e en 10e week van de zwangerschap. Tijdens dit gesprek verzamelt de vroedvrouw gegevens over u en uw gezondheid, en neemt zij een bloedtest af. Tijdens de zwangerschap bezoekt u gemiddeld 10 tot 15 keer de vroedvrouw. Hoe verder u bent, hoe vaker u naar de praktijk gaat. Bij iedere controle vraagt de vroedvrouw hoe het gaat en controleert zij de bloeddruk en buik. Ook luisteren jullie naar het hartje van de baby, zodat de vroedvrouw uit de snelheid van de hartslag kan afleiden hoe het met de baby gaat.

Bevallen

De vroedvrouw van Verloskundigen Rotterdam West mag gebeld worden als:

  • Bij weeën: een uur lang weeën à 3 minuten (eerste kind) of een uur lang weeën à 5 minuten (tweede kind)
  • Bij gebroken vliezen: helder en ingedaald (in de ochtend bellen), groen bruin en twijfel (direct bellen), niet ingedaald (gaan liggen en direct bellen).
  • Bij ruim bloedverlies
  • Bij ongerustheid of twijfel
  • Tijdens de bevalling helpt zij met het vinden van de juiste houding, geeft aan wanneer u kunt beginnen met persen en controleert de baby zodra hij of zij geboren is.

Lees meer over de praktijk