Mensen met een lichamelijke beperking zijn over het algemeen minder mobiel dan mensen zonder beperking. Niet zo gek, want vaak kost het meer moeite en tijd om van A naar B te komen en daarnaast ben je vaak afhankelijk van andere mensen. Gelukkig zijn er steeds meer inventieve mobiliteitsoplossingen, zodat je alles kunt doen wat je wil en je compleet zelfstandig bent. Een beperking hoeft dan geen reden te zijn voor mobiliteitsproblemen.

Brommobiel

Een brommobiel is dé oplossing voor als je wegens je handicap niet mag autorijden. Vaak worden de termen brommobiel en invalidevoertuig door elkaar gebruikt, maar het is absoluut niet hetzelfde. Het verschil:

 • Een invalidevoertuig mag niet breder zijn dan 1.10m. Daardoor zijn ze als je vanaf de achterkant kijkt vaak hoger dan dat ze breed zijn. Een invalidevoertuig heeft geen kentekenplaten. Een invalidevoertuig wordt in de wet een Canta genoemd.
 • Een brommobiel is wel breder dan 1.10m. Daardoor lijken ze meer op een gewone, kleine auto. Een brommobiel heeft een kentekenplaat nodig en een 45km/h bordje is verplicht op de achterkant van het voertuig. De bestuurder van een brommobiel dient zich te gedragen als bestuurder van een personenauto.

Aangepaste fiets

Er zijn veel verschillende soorten fietsen voor mensen met een beperking. Zo zijn er natuurlijk driewielers en seniorenfietsen, maar ook ligfietsen waar je je handen gebruikt om ‘te trappen’. Samen fietsen? Ook dan zijn er genoeg mogelijkheden:

 • De tandem: eentje doet het werk, maar je zit samen op de fiets.
 • De tandem met drie wielen: bijvoorbeeld handig voor mensen met evenwichtsproblemen of kleine kinderen die niet goed stil kunnen zitten.
 • De tweepersoonsfiets; dit is een driewielfiets waar twee mensen naast elkaar zitten.

Handbikes

Deze aankoppelbare handfietsen bevestig je als voorstuk aan je rolstoel. Zo verandert je rolstoel in een fiets die je met de hand kunt bedienen. Handig!

Autoaanpassingen

Autoaanpassingen kunnen zowel voor een lichamelijk gehandicapte bestuurder als lichamelijk gehandicapte passagier worden toegepast. Zit je in een rolstoel? Dan zijn er aanpassingen zodat je met je handen kunt remmen en gasgeven. Het CBR kan voor je bepalen welke autoaanpassingen je nodig hebt.

Rolstoelscooter

Een rolstoelscooter is eigenlijk hetzelfde principe als een handbike. Je rijdt met je rolstoel de ‘rolstoelscooter’ in en kunt je op die manier zelfstandig vervoeren. Je blijft dus gewoon in de rolstoel zitten. Je kunt maximaal 25 km/h rijden. Ideaal voor kleine afstanden dus!

Goed om te weten!

 • Gehandicaptenparkeerplaats en parkeerkaart
  Is het nodig om dicht bij huis te parkeren? Dan kun je bij de gemeente een gehandicaptenparkeerplaats aanvragen. Daarnaast heb je als lichamelijke beperkte recht op een gehandicaptenparkeerkaart. Met zo’n kaart kun je parkeren op gehandicaptenparkeerplaatsen die in iedere gemeente speciaal zijn aangelegd voor mensen die mobiliteitsproblemen ervaren. Ook hiervoor kun je het beste even informeren bij de gemeente, want de regels zijn overal anders.
 • Een brommobiel aanschaffen
  Denk je erover om een brommobiel aan te schaffen? Dan heb je een bromfietsrijbewijs nodig. Binnen en buiten de bebouwde kom mag je niet harder dan 45 km/h rijden.
 • In de wet
  In de wet staat dat het vervoer van mensen met een handicap of beperkte mobiliteit nooit geweigerd mag worden, behalve om wettelijk voorgeschreven en veiligheidsredenen.