Als je ‘m ziet zou je het niet zeggen, maar Dries Roelvink heeft de 60 aangetikt. Ouder worden we nou eenmaal allemaal. Hoe kijkt Roelvink aan tegen ouder worden? En wat is het geheim achter het jeugdige uiterlijk van de zanger?

Je bent nu 60, zag je daar tegenop?
“Wrijf het er maar in! Nou, eigenlijk zag ik nog meer op tegen 50, dat was ik een getal waarbij ik dacht: nou gaat het de verkeerde kant op. Ik heb mijn 60e verjaardag goed gevierd in een restaurant in Vinkeveen met vrienden en familie, mooie muziek en lekker eten. Ik heb er wel echt even bij stil gestaan.”

En hoe voelt dat dan, 60 zijn? Valt het mee of valt het tegen?
“Ach het is goed te doen, ik voel er nog niks van. Ik doe nog hetzelfde als 15 jaar geleden. Ik wil ook niet minder gaan optreden, minder programma’s gaan maken of minder gaan doen. Ik sport veel, elke dag. Als ik dat nou maar blijf doen ga ik langer mee maak ik mezelf wijs. ” En lachend: “En blijkbaar werkt het want het publiek dat ik voor mijn podium zie wordt steeds jonger. Komt natuurlijk ook door de programma’s die we de afgelopen jaren hebben gemaakt denk ik, mijn zoons zijn aantrekkelijke boys voor de jeugd. Dus nu treed ik op voor mensen die jonger zijn dan 20.”

Kijk je op tegen ouder worden?
“De heersende gedachte in mijn hoofd is dat mijn speeltijd steeds korter wordt. Stel ik word 80, dan heb ik nu nog maar 20 jaar. Daar kan ik best wel angstig van worden. Ik word niet vrolijk bij de gedachte dat straks het licht uit gaat. Je moet maar goed blijven in die bovenkamer hè?! Mijn vader is 86 geworden, dat is een mooie leeftijd. Die ging ook nog overal mee naartoe, had een sociaal leven en was scherp van geest, maar vanaf z’n 84e werd het wel minder. Hij viel veel in herhaling ook. Soms dacht ik: maak je nou een grap, dit heb je net verteld! Nee, die laatste twee jaren waren niet best.”

Waar had de tijd stil mogen blijven staan in je leven?
“Bij mijn beginjaren 40 denk ik. Toen stond ik echt in de kracht van m’n leven. Als ik nu foto’s van mezelf zie uit die tijd denk ik: wow! En ook mentaal voelde ik me echt geweldig. Je hebt alles al een keer beleefd, je weet hoe je in elkaar zit en je bent wat meer ervaren in je hoofd. Je schrikt niet zo veel meer van situaties ook. Ja 40 was mooi, mooier dan 20, 30 of 50.”

Word jij anders oud dan je ouders denk je?
“Ja dat denk ik wel. Ik sport heel veel, een combinatie van krachttraining en cardio. Mijn vader heeft nog nooit een sportschool van binnen gezien. Hij was bioscoopportier in Amsterdam en trainer van een voetbalclub. Als hij thuis kwam was ‘ie beetje moe en ging tv kijken. Hij hield z’n kinderen in de gaten, maar zelf sporten en aan z’n lijf werken deed ‘ie niet. En m’n moeder trouwens ook niet. Na haar zangcarrière is ze met mijn vader een café begonnen, maar toen ze het café niet meer had heeft ze niets meer gedaan. Ze was ‘huisvrouw’ zoals ze dat noemen. Alle administratieve dingen nam mijn vader haar uit handen. Dat is wel zo anders dan hoe mijn vrouw en ik nu leven. Mijn vrouw is 50 en manager, vliegt regelmatig naar Italië, doet inkoop daar en is de hele tijd met mensen bezig. En ik rij het hele land door, doe elke dag een radiocolumn en heb 200 optredens per jaar. Ik denk dat dát je juist jong houdt.”

Hoe heeft jouw sportregime zich ontwikkeld dan?
“Toen ik begin 20 was speelde ik drie jaar betaald voetbal bij FC Amsterdam. Maar toen ik begon te zingen moest ik kiezen en ik koos voor de kant van mijn moeder: het zingen. Toen was ik een keer uit in bar dancing La Bouteille op het Leidseplein en daar stond een man die er zo goed uit zag dat ik ‘m heb aangesproken om te vragen hoe ‘ie dat voor elkaar kreeg. Hij zei dat ‘ie krachttraining deed en dat ik morgen maar langs moest komen en dat hij het me zou uitleggen. Het werd uiteindelijk een vriend van me en we hebben 28 jaar dagelijks gesport samen. In die tijd waren er nog maar twee sportschooltjes in Amsterdam, dat kun je je nu niet meer voorstellen. Iedereen zag me veranderen en mensen vroegen ‘Dries wat doe jij’. Die man, Sam heet hij, is nu 72 en je gelooft het niet als je die man ziet! Door hem sluit ik niet uit dat ik nog aan te zien ben als ik 70 ben. Ik weiger met zo’n blubberbuik te lopen.”

Wat zouden je tips zijn om, zoals Sam, vitaal ouder te worden?
“Ik denk dat als mensen van mijn leeftijd drie keer in de week goed gericht aan krachttraining en cardio gaan doen – die combinatie! – langer mee gaan, dat geloof ik echt! Dat is voor iedereen goed en veel beter dan zitten, eten en drinken, dan groei je langzaam dicht, van binnen en van buiten. Ik kan door dat sporten juist van alles eten. Als ik kijk naar mijn idolen Engelbert Humperdinck van 83 en Tom Jones van 79 zie ik dat ouder worden wel zitten. Tom Jones treedt vanavond in Londen op, morgen in Budapest en dan weer in Parijs. En dan denk ik ja, dit is het. Zo wil ik het hebben! Het kan hè?!”