Een branderig, kriebelend gevoel in de benen en een onbedwingbare drang om te bewegen, vooral ‘s avonds en ‘s nachts. Het Restless Legs Syndroom (RLS) kan mensen in hun dagelijks leven flink hinderen, weet Harry Hartemink van de Stichting Restless Legs.

Zo’n 7 procent van de volwassen bevolking lijdt aan deze hersenziekte. De exacte oorzaak van RLS is (nog) niet bekend. „Wel is de algemene veronderstelling dat het te maken heeft met de stof dopamine en het ijzer in de hersenen”, zegt Hartemink, zelf patiënt.

Verkeerde medicatie
De progressieve ziekte is niet te genezen, maar met behulp van medicijnen kunnen klachten wel verminderen. „Het gebeurt nog dat verkeerde medicijnen worden voorgeschreven; middelen die niets helpen of juist meer klachten geven. Het is belangrijk dat huisartsen weten wat RLS inhoudt, zodat ze het op tijd signaleren en de juiste medicatie kunnen voorschrijven.”

Lastig voor patiënten is dat hun omgeving vaak niet begrijpt wat RLS is. “Mensen zeggen: ‘Dat heb ik ook weleens’. Maar die rusteloze benen voelen meestal beter als je naar bed gaat. Bij RLS-patiënten begint het vaak pas als ze rust nemen. Sommigen slapen zo slecht dat ze op het depressieve af vermoeid raken.”

Koffie en chocola
Patiënten kunnen proberen klachten, die in ernstige gevallen ook in de rest van het lichaam optreden, te verminderen. „Zorgen voor een rustige slaapomgeving, een paar uur voor het slapengaan niet intensief sporten en matig zijn met koffie, chocola en alcohol”, aldus Hartemink. „Maar wat voor de een werkt, werkt niet voor de ander.”

Hartemink tipt: „Laat, als je denkt dat je RLS hebt, de huisarts op ijzer prikken. Dat kan te laag zijn en problemen geven.”

Meer weten? Kijk op www.stichting-restless-legs.org