Wil je lekker blijven wonen waar je woont, ook als je ouder wordt? Zorg dan voor een comfortabele en veilige woonomgeving. Maar waar moet je dan op letten? Een checklist.

Elke vijf minuten komt een oudere op de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis terecht vanwege een val. En ruim de helft van die valpartijen vinden plaats in en om het huis. Om zo lang mogelijk veilig thuis te blijven wonen, is het dus zaak om het huis te checken op veiligheid en comfort.

 • Badkamer

  Denk aan instapdouches met voldoende ruimte om te bewegen, maar ook aan een instapbad, goed verankerde wandbeugels, een veilige vloer en een douchezitje. Met een verstelbare douchekop op een glijstang tussen de 95 en 210 cm boven de vloer kun je naar wens zittend en staand douchen. Een thermostaatkraan regelt in een handomdraai een constante watertemperatuur. Dat is comfortabel en kan verbranding voorkomen.

 • Keuken

  Gasloos koken is de toekomst. Een inductiekookplaat zorgt voor een snelle verwarming; als de pan verwijderd is, stopt de verhitting. Er is dus minder brandgevaar. Zorg ook voor voldoende stopcontacten om losse snoeren te voorkomen. Wil je minder bukken? Met de sterke constructies van speciaal daarvoor gemaakte verhogers kun je makkelijker bij de koelkast, vaatwasser, wasmachine en droger.

 • Toilet

  Neem niet automatisch een verhoogd toilet, dat kan obstipatie (verstopping) veroorzaken. Kies liever voor een toilet op eigen maat, waarbij eventueel een beugel of armsteunen naast het toilet kunnen worden geplaatst.

 • Verlichting

  Zorg voor een goede verlichting met bewegingsmelder die automatisch aan- en uitgaat: in huis en in de tuin. Er is ook speciale automatische nachtverlichting voor als je ’s nachts even het bed uit moet.

 • Video-deurintercom

  Met een video-deurintercom zie je bij de voordeur wie er voor de deur staat als er wordt aangebeld. Er zijn verschillende soorten draadloze deurbellen met beeldopname en geluid zodat een gesprek mogelijk is met degene die aanbelt. Met een elektronisch slot kun je de deur automatisch openen.

Smart Home:

Slimme technologische oplossingen helpen een handje bij het toekomstbestendig maken van je huis. Zo kun je op afstand je verlichting bedienen of het huis in de gaten houden. Maar er zijn nog veel meer slimme apparaten die je vanaf je smartphone, tablet of computer bedient, zoals:

 • Een slimme rook- & CO-melder die speurt naar snel brandend en langzaam smeulend vuur en naar koolmonoxide.
 • Een koelkast met een interne camera, zodat je in de supermarkt op je smartphone kunt kijken welke boodschappen je nog nodig hebt.
 • Een robotstofzuiger die je al het werk uit handen neemt.
 • Een robotgrasmaaier die het gras in de tuin keurig bijhoudt, ook als je op vakantie bent.
 • Smart control sets die automatisch je tuin bewateren en flexibel sproeien, instelbaar naar eigen wens.
 • Rolluiken of zonweringen met een autonome zonsensor die aan de hand van het gemeten zonlichtniveau automatisch omlaag en omhoog gaan.
 • Slimme inbraakpreventie en beveiligingsapparatuur zoals weerbestendige draadloze wifi camera’s met excellent nachtzicht en oplaadbare accu. Een veilig idee!

(Bronnen: veiligheid.nl; thuiscomfort.nl; mijnhuisopmaat.nl; generatiethuis.nl)