De populariteit van hotels voor ouderen stijgt. Waarom zijn deze seniorenhotels zo in trek? We vragen het aan trendwatcher Vincent van Dijk.

“Vroeger wilden hoteliers zo veel mogelijk verschillende gasten bedienen, van toerist tot zakenreiziger en van families tot ouderen. Inmiddels proberen ondernemers zich te onderscheiden door zich te richten op een specifieke doelgroep, zoals creatieven, rugzaktoeristen, zakenmannen en ouderen”, ziet trendwachter Vincent van Dijk. Volgens hem is het niet zo gek dat er meer aandacht komt voor ouderen. “Doordat mensen ouder worden en langer gezond blijven wordt deze doelgroep groter en groter. En wat is er nou mooier dan reizend je oude dag door te brengen?”

Nieuwe mensen ontmoeten

Hotels en reisbureaus spelen hierop in. Van Dijk: “Zo organiseren zij speciale activiteiten, denk aan bridgen, golfen, vogels spotten, wandelingen, safari’s en luxe reizen. Soms voor echtparen, maar vaak ook voor alleenstaande senioren die op deze manier nieuwe mensen kunnen ontmoeten.” Het blijft echter niet alleen bij het organiseren van activiteiten, vervolgt de trendwatcher. “Natuurlijk zijn de faciliteiten in een hotel ook van groot belang. De kamers zijn goed toegankelijk, douches bevatten beugels en de toiletten zijn verhoogd. Daarnaast liggen er vaak anti-slipmatten, loopt er Nederlands personeel rond en is er soms een extra verwarmd zwembad. Ten slotte is meestal ook gedacht aan extra medische zorg, speciale diëten, een zusteralarm en een haal- en brengservice.” Van Dijk benadrukt dat er zelfs reizen voor ouderen bestaan waarbij voorverpleegkundigen, die bijvoorbeeld goed kunnen omgaan met dementie, meegaan.

Toch zijn er volgens Van Dijk ook veel ouderen die zich nog kwiek en vitaal voelen en die juist niet aangesproken willen worden op hun ouderdom. “Zij gruwelen van een verhoogde toiletpot met beugels en willen niet tussen de ouderen zitten. Op deze groep spelen steeds meer ‘normale’ hotels in met een seniorenkorting. Want als je hoge leeftijd een korting oplevert, dan is het voor veel mensen opeens helemaal niet meer erg om oud te zijn.”