Vastzittende spieren kunnen je leven aardig verzuren. Gelukkig zijn er effectieve methoden om de pijn te lijf te gaan, simpelweg bij de fysiotherapeut. Maar welke behandeling is het meest geschikt? Fysiotherapeut Danny Eijkelenkamp over Dry needling, Triggerpointmassage en Kinesio- of sporttaping.

Wanneer ga je naar de fysiotherapeut?

Danny Eijkelenkamp: “Als specialist houdings- en bewegingsapparaat is de fysiotherapeut de aangewezen behandelaar voor spierproblemen. Daarom zijn we een eerstelijnsvoorziening. Je hoeft niet naar de huisarts voor een verwijzing, maar kunt direct naar een fysiotherapeut met o.a. vastzittende spieren in bijvoorbeeld nek, schouders en rug. Als deze een uitstralende pijn geven naar hoofd, armen en benen, kunnen ze worden veroorzaakt door triggerpoints.”

Wat zijn triggerpoints?

“Kleine verkrampingen in de spieren. Spieren zijn vezelstrengen die in elkaar grijpen en door stress, overbelasting, verkeerde bewegingen of langdurig verkeerde lichaamshoudingen kunnen pijnlijke punten ontstaan: spierknopen dus.”

Waarom krijg je hoofpijn van vastzittende nekspieren?

“De pijn van een triggerpoint bevindt zich vooral op één bepaald punt, de spierknoop zelf, maar straalt uit naar andere lichaamsdelen omdat ook de doorbloeding in zenuwbanen en lichaamsdelen in de buurt verstoord worden. Steeds terugkerende hoofdpijn of rugpijn kan hier het gevolg van zijn. Deze pijngebieden worden referred pain patterns genoemd.”

Hoe weet je dat het om triggerpoints gaat?

“Uiteraard is allereerst een juiste analyse van het probleem belangrijk. Een goede fysiotherapeut analyseert je klachten door een gesprek en door gericht onderzoek. Met apparatuur als echografie kan hij onder meer uitsluiten dat het bijvoorbeeld gaat om een slijmbeursontsteking of spierscheurtje. Verder is voornamelijk de tastzin van de fysiotherapeut belangrijk bij het ontdekken van ‘knopen’ in de spier.”

Hoe pak je pijn aan?

“Door het oplossen van die spierknopen. Massage zorgt voor een betere doorbloeding, maar met triggerpointtherapie wordt meer gedaan: op de spierknoop wordt met de hand flink druk uitgeoefend waardoor de knoop losser wordt. De doorbloeding wordt vervolgens met massage beter op gang gebracht. Je kunt de knopen ook aanpakken met Dry needling.”

Wat houdt Dry needling in?

“Een Dry needling-specialist prikt met een naaldje de spierknopen aan waardoor deze losschieten en de doorbloeding weer op normale wijze kan plaatsvinden. Je kunt de spieren meteen beter bewegen. We maken gebruik van heel dunne acupunctuurnaaldjes en er wordt geen vloeistof in de spier gespoten, vandaar Dry needling. Het is geen acupunctuur: we behandelen geen energiebanen, maar spieren.”

Is Dry Needling pijnlijk?

“Nee. Je voelt het prikken wel, maar summier. Als zo’n spierknoop losspringt, kan dat wat naar voelen en door het vrijkomende melkzuur krijg je wat spierpijn, maar dat is kortdurend. Steeds meer fysiotherapeuten laten zich hiervoor opleiden omdat het effect zo goed is. Je kunt snel en effectief klachten aanpakken als RSI, vastzittende schouders en nek, hoofdpijn, uitstralende rugpijn, et cetera.”

Waar let je op als je een specialist zoekt?

“Kies een goed opgeleide dry needling-specialist. Het is terecht een stevige opleiding; hij moet goed op de hoogte zijn van de menselijke anatomie, vandaar dat het past bij de fysiotherapeut. Daarbinnen bestaan weer allerlei specialisaties zoals het hoofd-, hals- en kaakgebied.

Wanneer kies je voor massage en wanneer voor Dry needling?

“Dry needling is sneller en effectiever, maar de aanraking van massage kan zorgen voor meer ontspanning. En hoewel de pijn meevalt, kan bij extreme prikangst Triggerpointmassage verkozen worden boven Dry needling.”

En wanneer kies je voor taping?

“Bij behandeling van sport- of andere blessures. Kinesio- en sporttape is heel rekbaar, vergelijkbaar met die van onze huid. De spieren worden niet vastgezet, maar wel ondersteund. Maar voor al deze methodes geldt dat het symptoombestrijding is. Pak vooral die langdurig verkeerde houding, stress of overbelasting aan!”

 

Fysiotherapeut Danny Eijkelenkamp