Van 30 mei tot en met 2 juni is het weer tijd voor Support; hét event voor mensen met een bewegingsbeperking, diens familie, mantelzorgers en betrokken (zorg)professionals. Sander Braam, Brandmanager bij Jaarbeurs, geeft alvast een voorproefje van de beurs.

Zelf in actie

“Vier dagen lang draait het in de Jaarbeurs in Utrecht om zelfredzaamheid en vrijheid. We willen dat bezoekers zoveel mogelijk zelf kunnen uitproberen om vervolgens hun zelfstandigheid in het dagelijks leven te vergroten. Daarom organiseren we diverse activiteiten waarbij bezoekers zelf in actie kunnen komen. Zo zijn er meerdere parcoursen waar aangepaste auto’s getest kunnen worden. Maar ook het uitproberen van fietsen of rolstoelen, handbewogen of elektrisch, is mogelijk. Op Support worden meerdere parcoursen neergelegd waarin allerlei obstakels zijn opgenomen, zoals drempels, een stoeprand, verschillende ondergronden als grind en een bruggetje.”

Aangepast sporten

Verder biedt Support een breed scala aan sporten om bezoekers de keuze te geven welke sport het beste bij hen past. “We zijn deze editie een samenwerking aangegaan met de Johan Cruyff Foundation waarmee we het Cruyff Court inrichten. Daar worden verschillende sporten aangeboden, van roelstoelschermen tot framevoetbal en zitvolleybal. Daarnaast is aangepast wintersporten erg populair na de succesvolle winterspelen. Vrijwilligers van de Vereniging van Gehandicapte Wintersporters helpen bezoekers graag op de lange latten en zitski’s de skirollerbaan af. Als kers op de taart komt Bibian Mentel op zaterdag haar twee gouden plakken laten zien.”

Divers lezingenprogramma

Naast de vele activiteiten is informatie ophalen een belangrijke reden om het event te bezoeken. “Hiermee hebben we dit jaar groots uitgepakt. Waar we vorige editie nog twee theaters hadden waar sessies werden gehouden, zijn het nu maar liefst zes ruimtes waar bij elkaar 120 presentaties, lezingen en workshops worden gegeven, speciaal gericht op de consument of zorgprofessional. Hierbij kun je denken aan een congres op het gebied van ergotherapie of één gericht op de WMO, maar ook een theater waar ervaringsdeskundigen hun verhaal delen.”

Om bezoekers naast de lezingen van nog meer informatie te voorzien, worden er verschillende pleinen opgebouwd waar men op gemak informatie en inspiratie kan inwinnen. “Neem het LetselschadePAVILJOEN waarin we samen met Stichting LetselschadeNEWS een plek creëren dat een groot deel van het aanbod op het gebied van letselschade bij elkaar brengt. Maar er zijn ook inspiratiezones van Spierziekten Nederland en Dwarslaesie Organisatie Nederland waar bezoekers bijgepraat worden en de nieuwste innovaties te zien krijgen. Daarnaast is er het Adviespunt waar Mezzo, Per Saldo en het Nationale Zorgnummer advies geven over zorg-gerelateerde vraagstukken van bezoekers, van het pgb tot woonaanpassingen en mantelzorg. Ik ben erg blij dat we dit zo voor de bezoeker kunnen organiseren.”

Support Innovatie Awards

“Om de beste kwaliteit van leven te realiseren, is het van belang continu te ontwikkelen”, vertelt Braam. “Op Support zetten we daarom de beste noviteiten in het zonnetje. Een vakkundige jury heeft zeven innovaties genomineerd waar het publiek via de website op kan stemmen. De jury-, publieks- en aanmoedigingsprijs worden woensdagochtend 30 mei om 11 uur uitgereikt.”

Bezoeker centraal

“Het is de bedoeling dat de bezoeker na een bezoek aan Support naar huis gaat met een goed gevoel. Dat hij het naar zijn zin heeft gehad, maar bovenal dat wat hij of zij op de beurs heeft gezien, gehoord, gedaan of beleefd echt een verschil kan gaan maken in zijn of haar leven of werk.”