In gesprek met Isa Hoes & Medina Schuurman over lichamelijke ongemakken, of specifieker: de overgang. Met hun boek ‘Te lijf’ duiken de twee dieper in deze weinig besproken kwestie en pogen de overgang uit de taboesfeer te halen.

Met jullie boek ‘Te lijf’ willen jullie onder meer de overgang
uit de taboe-sfeer halen. Waarom?

Isa: “De overgang geeft enorm veel vage klachten, zowel lichamelijk als mentaal: je voelt je onzeker, bent moe en je zit slecht in je vel. Natuurlijk heb je als vrouw weleens gehoord over ‘de overgang’, maar er wordt nauwelijks over gepraat en eigenlijk weet je er vrij weinig van af. Terwijl de overgang zoveel meer is dan opvliegers alleen! En omdat er zo weinig kennis over is weten vrouwen vaak niet wat hen overkomt.”

Medina: “Dat was ook bij ons het geval. Voor research voor ons boek over mooi oud worden – innerlijk en uiterlijk- gingen we het gesprek aan met meerdere experts, waaronder een overgangsconsulente. En dankzij ons gesprek met haar hadden we eindelijk een antwoord op al die vage klachten die we hadden. Zij zei: jullie zijn niet gek, jullie zitten gewoon in de menopauze.”

Wat voor vage klachten dan?

Isa: “Nou, ik had bijvoorbeeld last van nachtzweten zonder dat ik het wist. Ik dacht elke keer dat ik koorts had ’s nachts. Maar overdag had ik nergens last van, dus ik begreep het niet! Pas na het gesprek met die consulente viel het kwartje. En toen dachten wij: wij zijn absoluut niet de enige die dit zo ervaren. Waarom is hier niet meer kennis over?”

En daarom schreven jullie een boek.

Medina: “Onze missie is dat iedere vrouw goed geïnformeerd de overgang in gaat. En ook mannen, want collega’s, zoons of scharrels krijgen er indirect ook mee te maken. Weet je dat er een grote groep vrouwen is die stopt met werken door overgangsklachten?! Dat is 34 procent! Gewoon omdat er te weinig kennis over is.”

Isa: “De hele maatschappij is geënt op jong, fris en fruitig. Natuurlijk heb je als vrouw wel gehoord over de overgang, maar de algemene perceptie daarbij bestaat uit opvliegers, een kort lontje en dat je als vrouw bent afgeschreven. Maar dat is helemaal niet zo!”

Medina: “Ook goed om te weten: het kan al op je 40e beginnen, de pre – menopauze. Maar de meeste mensen pinnen de overgang vast op 50 of 55 jaar. Ik was 46 en Isa 48, en wij zaten gewoon al in die pre-menopauze die al veel eerder begint. Die periode gaat gepaard met die ellendig vage klachten zoals stemmingswisselingen, moeheid en een gejaagd gevoel. En dat refereer je niet aan de overgang. En veel huisartsen trouwens ook niet, die snappen dat volledige beeld van de overgang ook nog niet.”

Is de overgang ongemakkelijk?

Isa: “Die vergeetachtigheid vond ik echt confronterend en scary. Ik dacht: ik word dement.

Medina: “En dat nachtzweten is ook niet echt prettig als je met je nieuwe vlam in bed ligt. Maar er zijn manieren om makkelijker door die pittige fase heen te komen. Moeten we nou echt alles dragen en niet klagen? Je kunt op het gebied van voeding, stressmanagement en zelfs hormoontherapie heel veel doen. Ons advies: blijf er niet mee zitten, zoek hulp. Ga naar een overgangsconsulent. Lees onze boeken en praat erover. Het is al pittig, je hoeft het echt niet alleen te doen.”