Beperking of niet; het liefst zijn we allemaal zelfstandig, wonen we in ons eigen huis en slapen we in ons eigen bed. Helaas kan een lichamelijke beperking deze zelfstandigheid in de weg zitten en ervoor zorgen dat je meer afhankelijk bent van de hulp van anderen. Soms is het niet mogelijk thuis te blijven wonen, omdat er meer zorg nodig is. Maar in sommige gevallen, met bepaalde woonaanpassingen, is thuis blijven wonen zeker een optie. Hieronder vind je mogelijkheden om thuis te blijven wonen met een lichamelijke beperking.

 • Woonaanpassingen
  Leven met een handicap gaat vaak gepaard met aanpassingen in de leefomgeving. Als je in een rolstoel zit, is het handig als het huis geheel gelijkvloers is en er een traplift is en als je visueel beperkt bent, kan het helpen om extra brede doorgangen te hebben. Kleine woningaanpassingen kunnen al een wereld van verschil maken. Een grote verbouwing is dan ook niet altijd nodig. Als het wel nodig is, zijn er speciaal bouw- of aannemersbedrijven gespecialiseerd in dit soort verbouwingen. Het is altijd aan te raden om zo’n bedrijf in te huren.
 • Online hulp
  We gebruiken internet eigenlijk voor alle aspecten en doelen in ons leven, waarom zouden we dit niet in kunnen zetten voor de zorg? Dat maakt het een stuk makkelijker! Zo kun je beeldbellen (bijvoorbeeld door middel van Skype) in een vervelende situatie, je kunt een online agenda open zetten, zodat mantelzorgers en familie weten wanneer ze kunnen komen en bovendien kun je door middel van internet in contact blijven met de buitenwereld. Ook als naar buitengaan niet zo gemakkelijk is. Is een computer bedienen lastig? Dan zijn er tegenwoordig zelfs vormen van oogbesturing. Op die manier kun je door middel van een speciaal soort camera die gericht is op je pupillen, de computer bedienen. Zo worden je pupillen als het ware de muis.
 • Techniek in huis
  Gewoon’ internet is fijn, maar tegenwoordig kun je je hele huis van allerlei hightech snufjes voorzien. Daardoor kan thuis blijven wonen nog gemakkelijker en zelfstandiger worden. Denk aan huisautomatisering; zo bestuur je alle apparaten in huis van een afstandje, maar kun je ook de gordijnen openen, de verwarming aanzetten of de zonwering laten zakken.
 • EHealth
  EHealth is online gezondheidszorg. Ook eHealth kan ingezet worden als optie om thuis te blijven wonen. Op die manier wordt de gezondheid namelijk gemonitord van een afstandje en sta je dus altijd onder controle van je controlerend arts, terwijl je gewoon thuis bent. De verwachting is dat dit in de toekomst meer zal worden en dat eHealth een steeds grotere rol gaat spelen op het gebied van zorg en in het specifiek gehandicapten- en ouderenzorg.

 

Wonen met een geestelijke beperking

Mensen met een (licht) verstandelijke beperking hebben vaak iets meer zorg en begeleiding nodig. Hulp bij het aankleden, douchen en koken bijvoorbeeld. Maar ook naar bed gaan of opstaan, kan voor mensen met een geestelijke beperking een hele taak zijn. Vroeger was het in dit soort gevallen altijd nodig om in een instelling te wonen, maar gelukkig zijn er tegenwoordig ook andere oplossingen. De meest voorkomende woonoplossingen voor mensen met een verstandelijke beperking lees je hier.

 • Gezinshuizen
  Kinderen die vanwege hun beperking niet thuis kunnen blijven wonen, worden soms opgenomen in een gezinshuis. Dit kun je zien als een soort gastgezin; het kind met een beperking wordt opgenomen in het gezin. De ouders van het gezinshuis moeten aan strenge eisen voldoen om zich een gastgezin te mogen noemen. Bovendien blijven ze altijd onder toezicht van een overkoepelende instantie.
 • Zelfstandig wonen met begeleiding
  Mensen met een licht verstandelijke beperking willen graag net zo leven als zij zien bij familie en vrienden. Ze willen zelfstandig wonen, leven en werken. Voor dit soort gevallen is er zelfstandig wonen met begeleiding. Dit betekent dat de mensen met een beperking in hun eigen huis of appartement wonen, maar begeleiding en hulp op afspraak krijgen. Op die manier kunnen ze hun leven leiden zoals ze willen, maar krijgen ze wel de hulp als het nodig is.
 • Beschermd wonen
  In bepaalde gevallen, is het voor degene met een verstandelijke beperking het beste als hij of zij beschermd woont. Door heel Nederland zijn verschillende instellingen waar cliënten beschermd kunnen wonen. Rustig rijdende auto’s, verschillende soorten huizen en veel activiteiten; er wordt hier een zo veilig en zelfstandig mogelijk leven aangeboden.
 • Wonen in de wijk
  Door heel Nederland zijn verschillende instellingen die zich richten op gehandicaptenzorg. In deze instellingen zijn mensen die kunnen helpen bij het vinden van een passende woning. Er wordt daarin rekening gehouden met de wensen, belangen en mogelijkheden van een persoon en op basis daarvan worden geschikte woonlocaties uitgekozen en besproken.
 • Wonen met specialistische zorg
  In sommige gevallen hebben mensen met een geestelijke beperking specialistische zorg nodig. Door heel het land bevinden zich verschillende instellingen waar specifieke zorg wordt aangeboden voor mensen met een geestelijke beperking.