Over het algemeen heerst er een beeld dat naarmate de leeftijd vordert, de rijveiligheid afneemt. Toch is die stelling niet per definitie te bevestigen. Het is inderdaad zo dat ouderen fysieke en mentale veranderingen doormaken, maar veel ouderen compenseren dit door voorzichtiger te rijden.

Uit verschillende onderzoeken* blijkt dat de informatieverwerking van ouderen achteruit gaat. Dit kan ertoe leiden dat ouderen in het verkeer eerder in de problemen komen, bijvoorbeeld doordat ze moeite krijgen met het inschatten van verkeerssituaties. Het hoeft niet zo te zijn dat ouderen minder goed gaan rijden. Wel kunnen we stellen dat ouderen een kwetsbaardere doelgroep zijn in het verkeer. Ze hebben vaak al lange tijd hun rijbewijs en de verkeerssituaties en verkeersregels zijn inmiddels flink veranderd. Dit in combinatie met de fysieke en mentale veranderingen die ouderen doormaken, maakt dat ouderen een kwetsbaardere groep zijn in het verkeer.

Wat kun je doen?

Ben je boven de 75? Dan wordt bij iedere rijbewijsverlenging (om de 5 jaar) de rijgeschiktheid gecontroleerd. Dit doet het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen). Wil je goed blijven deelnemen in het verkeer? Dan zijn er verschillende stappen die je kunt ondernemen om up-to-date te blijven in het verkeer.

 • Opfriscursussen automobilisten
  Verschillende geautoriseerde bedrijven bieden opfriscursussen aan. Zo zijn er rijvaardigheidstrainingen voor automobilisten, waarin gekeken wordt naar jouw manier van autorijden en je wat tips krijgt met betrekking tot autorijden. Zo kun je weer zelfverzekerd achter het stuur kruipen!
 • Opfriscursussen fietsers & scootmobielgebruikers
  Liever niet autorijden of misschien wel geen rijbewijs? Bovenstaande opfriscursussen worden ook aangeboden voor fietsers en scootmobielgebruikers. Tijdens deze cursus word je weer even op de hoogte gebracht van verkeersregels en krijg je meer vertrouwen in jouw manier van deelnemen.
 • Zelftesten
  Twijfel je over jouw inschattingsvermogen en of je de verkeersregels nog wel kent? Via internet zijn er verschillende zelftesten te vinden om te kijken hoe het gesteld is met jouw verkeerskennis. Let op: de uitslag van zo’n internettest is nooit bindend en geldt niet als volwaardige ‘opfriscursus’. Je kennis wordt op alle manieren getest. Door middel van het herkennen van symbolen in de auto, kennis van de verkeersborden en situatieschetsen. Na de test krijg je direct de uitslag en een advies.
 • Rijgeschiktheid laten controleren
  Twijfel je zelf over je rijvaardigheid? Dan kun je er voor kiezen om, tegen betaling, door het CBR een rijvaardigheidstest af te laten nemen. Je vult dan eerst een Gezondheidsverklaring in. Dit kan online of op papier. Daarna maak je een afspraak voor de rijbewijskeuring en dan word je door het CBR uitgenodigd. Deze rijbewijskeuring draait puur om het kennen van de regels en het inschatten van situaties. Je hoeft hierbij geen auto te rijden. Het CBR heeft 4 opties:
 1. Je mag blijven autorijden
 2. Je mag blijven rijden maar moet over een bepaalde tijd terugkomen voor een nieuwe test
 3. Je moet een rijtest doen met een rijinstructeur. Dit lijkt een soort rijexamen. Tijdens de test wordt bekeken of het nog veilig is om deel te nemen in het verkeer
 4. Je wordt afgekeurd om auto te mogen rijden

 

 Cijfers over Ouderen & Verkeer

 • In 2016/2017 waren er 1.871.462 mensen tussen de 65 en 75, die bij elkaar 10.491 x miljoen kilometer reden
 • Onder die groep waren 1.136.891 personenauto’s
 • In 2016 waren bijna de helft van alle overlijdensgevallen in het verkeer 65+ers. Vooral onder de 80+ers was een sterke stijging te zien.
 • 40% van de verkeersregels zijn de afgelopen 15 jaar veranderd

*Veilig verkeer Nederland, SWOV
**CBS