Hij heeft al dertien jaar geen druppel alcohol meer gedronken en geen drugs meer gebruikt, maar toch is Kevin (38) verslaafd. „Een verslaving is niets anders dan diabetes of astma; de ziekte blijft, daar kun je niets aan doen.”

 

Kevin is zorgcoördinator bij verslavingskliniek Mirage en kent de kant van de patiënt. Toen hij 25 jaar was, liet hij zich bij Mirage opnemen vanwege een cocaïne- en drankverslaving. Kevin had een groot verantwoordelijkheidsgevoel, was bang om fouten te maken en wilde alles en iedereen te vriend houden. Hij draaide lange dagen op zijn werk, waar hij op zijn tenen liep. ‘s Avonds dook hij de kroeg in om te ontladen. „Het vervelende is dat je dat heel snel ‘nodig’ gaat hebben. Ik was al vanaf de lunch bezig met het moment dat ik naar de kroeg kon. Gebruiken werd mijn beste vriend, drank en drugs mijn meest kostbare bezit.”

Grootste valkuil
Toen hij zich liet opnemen, was hij vooral – zoals ze het in behandelkringen noemen – extern gemotiveerd. „Ik stond op het punt alles te verliezen: mijn huis, familie en werk. Ik dacht: als ik stop met gebruiken, komt alles goed. Dat is wat 90 procent van de mensen die zich laat opnemen, denkt. Maar de verslaving is niet de oorzaak. Ik ben, net als die andere verslaafden, letterlijk chronisch ziek.”

Kevin liet zich na zijn behandeltraject omscholen om in de verslavingszorg te kunnen werken. Hij wil mensen meegeven dat ze niet verantwoordelijk zijn voor het feit dat ze verslaafd zijn, maar wel voor hun herstel. De grootste valkuil: het gat van het gebruiken opvullen met iets anders van buitenaf. „Je moet het van binnenuit opvullen.”

Onzekerheid
Voor Kevin zelf betekende dat anders omgaan met zijn onzekerheid. „Ik heb geleerd mezelf te zijn en bewuster keuzes te maken. Ik gebruik niet meer omdat het niet mág, maar omdat het niet hóeft. Ik heb wat ik wil – een vriendin, vrienden, mijn droomhuis en sport – door goed voor mezelf te zorgen.”

Meer weten over de hersenaandoening verslaving? Kijk op www.hersenstichting.nl/alles-over-hersenen/hersenaandoeningen/verslaving