Gaan onze hersenen echt beter werken als we meer bewegen? Jazeker, als we bewegen dan verbetert het vermogen tot initiatief nemen, zaken plannen, impulsen beheersen en zelfregulatie. Allemaal functies die we nodig hebben om zelfstandig te functioneren. Sporters weten dat maar al te goed. Ook na hun pensioen blijven zij actief. Ard Schenk deelt zijn verhaal.

Met zijn topsportverleden zou je zeggen: die blijft wel bewegen, dat zit in z’n genen. Maar veertig jaar geleden, toen Olympisch schaatskampioen en fysiotherapeut Ard Schenk stopte en weer een ‘normaal’ leven oppakte, ging dat helemaal niet zo eenvoudig.

“Ik raakte, net als velen van ons, verstrikt in de val van een druk bestaan. Alles willen en geen keuze maken. Ik was actief in talloze besturen van het NOC*NSF, chef de mission van de schaatsploeg en lid van de technische commissie van de ISU. Dan heeft de dag te weinig uren en is er geen ruimte meer voor beweging en ontspanning. Dat leidde bij mij tot overgewicht. Bij het aantrekken van mijn skischoenen moest ik na de linker aangetrokken te hebben even ‘omhoog komen’ omdat mijn buik in de weg zat. Ik was wel vermoeid, maar luisterde er niet naar. Doorgaan was het devies.”

Het lichaam gaf toen een heel sterk signaal af en Ard kreeg een herseninfarct. “Ik realiseerde me dat het anders moest! Ik heb toen weer structuur in mijn leven gebracht. Dat hield in: goede voeding, dagelijkse beweging en rust op z’n tijd. Dat bracht me weer terug bij een gezonde leefstijl. Niks bijzonders eigenlijk als je erover nadenkt.”

Gezonde levensbalans
“Qua voeding kun je simpelweg zeggen: als het niet van een boom of een struik komt, of uit de aarde of uit de zee, dan is het niet goed. Ik eet nu geen bewerkte voedingstoffen meer. Dat is niet makkelijk, maar wel mogelijk. Wat beweging betreft houd ik een uur per dag aan. Niks intensiefs hoor, maar in een zodanig tempo dat je hartslag iets omhoog gaat. Dat kan van alles zijn, dus ook een stevige wandeling. Daarnaast neem ik op een dag ook een uur rust. Dan zijn alle prikkels zeg maar ‘even’ weg. Ik noem dat mijn ZEN-moment.”

Een gezonde leefstijl geeft niet het eeuwige leven, maar de kwaliteit ervan gaat wel met sprongen vooruit is de ervaring van Ard Schenk. Hij zet zich dan ook in als promotor van een gezonde levensbalans. “Het lijkt saai, maar het tegendeel is waar. ‘Men’ heeft moeite met het schenken van aandacht aan het lichaam omdat er zoveel aanbod is in de maatschappij dat we steeds van alles moeten. Maar wat is de lol van steeds maar achter de feiten aanlopen, moe zijn en uiteindelijk stress krijgen?”

In de landelijke tour ‘Het fitte brein’ vertelt Ard Schenk hoe je ook op hoge leeftijd nog gezond en fit kunt blijven – of worden.

tekst: Annemarie van de weert