Maar liefst een miljoen 55-plussers in Nederland voelt zich eenzaam. Wat kunnen zij hiertegen doen? “Investeer op jonge leeftijd al voldoende tijd in vrienden en kennissen.”

De cijfers liegen er niet om: van de miljoen eenzame 55-plussers in Nederland, voelen 200.000 zich extreem eenzaam. Zij hebben slechts één keer per maand contact met iemand, blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau TNS NIPO. De gevolgen kunnen fataal zijn. Ga maar na: wetenschappers van de Universiteit van Chicago toonden aan dat eenzame ouderen veertien procent meer kans hebben op een vroege dood dan de gemiddelde persoon.

Contacten onderhouden

Er zijn diverse oorzaken aan te wijzen voor eenzaamheid onder ouderen, weet Jenny Gierveld, hoogleraar aan de VU Amsterdam en onderzoeker naar eenzaamheid. “Bijvoorbeeld de dood van de partner, een scheiding of een sterk verslechterde gezondheid waardoor je niet meer even makkelijk naar buiten kunt. In zulke gevallen helpt het wanneer er lieve kinderen, kleinkinderen, familieleden, vrienden, buren en kennissen zijn om mee te praten en leuke dingen mee te doen.” Het is volgens Gierveld daarom voor iedereen belangrijk al op jonge leeftijd een groep mensen om zich heen te verzamelen. “Mensen met wie je regelmatig praat en die elkaar willen ondersteunen.

Wie deze contacten onderhoudt, zal zien dat het een groot goed is om samen met anderen te zijn op fijne en minder fijne momenten. Dit betekent uiteraard ook dat je tijd vrijmaakt als de ander in de put zit.” 

En wat als je geen groep van vrienden of familie om je heen hebt? Ook dan zijn er oplossingen, want er wordt er in verschillende Nederlandse steden veel gedaan om eenzaamheid onder ouderen te bestrijden. Zo openden Rotterdamse studenten onlangs het tijdelijke restaurant Oma’s pop-up, waar eenzame senioren koken voor anderen, en kunnen ouderen in Almere sinds begin dit jaar gebruikmaken van de DiligenceBus, een klein busje met chauffeur waarmee ze uitstapjes maken naar onder andere de Zaanse Schans.