Voor veel ouderen is het beeld dat ze ooit in een ‘bejaardentehuis’ terecht moeten komen onverdraagbaar. Toch kan het zijn dat je op een gegeven moment in een situatie komt, waarin hulp en zorg in het dagelijks leven nodig is. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg alternatieve woningen voor mensen die hulpbehoevend zijn.

 • Zorglandgoed

  Wonen op een landgoed. Het is een droom voor veel mensen. Tegenwoordig bestaan er verschillende zorglandgoederen door heel Nederland, waar ouderen terecht kunnen en de zorg krijgen die ze nodig hebben. Deze manier van wonen biedt ouderen rust en ruimte. Daarnaast krijgen ze 24 uur per dag, 7 dagen per week de hulp die ze nodig hebben. De omgeving, die de belevingswereld en het verleden aanspreekt, maakt dat de kwaliteit van leven op een positieve manier verbetert.

 • Zorgvilla’s

  Wonen in een particulier verzorgingstehuis? Een zorgvilla zou het antwoord kunnen zijn. Je kunt het misschien het beste zien als een permanent hotel. Een 5-sterren hotel welteverstaan, want zo’n zorgvilla is een luxe bedoeling. Je hebt er een eigen slaapkamer met privé sanitair, een eigen telefoon, televisie en internet. Uiteraard is ook de gewenste en benodigde zorg aanwezig: een team van verpleegkundigen staat 24 uur per dag voor je klaar.

 • Kleinschalig wonen

  Een ‘home away from home’. Zo kun je kleinschalig wonen wel omschrijven. De term kleinschalig wonen heeft niet per se betrekking op de grootte van het huis, maar vooral op de grootte van de groepen. Je woont vaak met maximaal 16 mensen. De kunst van deze woningen zit in het zorgen dat de tijd naar mensen gaat en zo min mogelijk naar administratie. De woning heeft een gemeenschappelijke woonkamer, die huiselijk en herkenbaar is ingericht en waar de bewoners – onder goede begeleiding – kunnen genieten van het ‘thuis leven’. Tv kijken, spelletje doen, kopje koffie drinken. Uiteraard zijn familie, partners en vrienden hier van harte welkom. Net als thuis, maar dan onder de begeleiding van ervaren en professionele zorgverleners. Ook beschikt iedereen over een eigen slaapkamer en badkamer. Deze zorg richt zich mop alle lagen van de bevolking. Er zijn verschillende kleinschalige woongelegenheden die altijd plek hebben voor mensen die enkel een AOW hebben.

 • Serviceflat

  Het lijkt op een ‘gewoon’ appartementencomplex, maar het is een serviceflat. In deze vorm van wonen hebben alle bewoners een eigen appartement, met badkamer, toilet en klein keukentje. In dit keukentje is geen oven of gasfornuis aanwezig, maar kan de bewoner wel zelf een ontbijtje maken, een kopje thee of koffie zetten en zorgen dat er iets lekkers voor de visite in de koelkast staat. In het appartement is een noodroepinstallatie aanwezig, waarmee de bewoner in direct contact staat met het zorgpersoneel dat aanwezig is in de flat. Soms is deze installatie in de vorm van een kastje op de muur, maar het kan ook dat de bewoner een ketting draagt met een alarmknop erop. In een serviceflat kan de bewoner gebruik maken van de maaltijden die verzorgd worden door de hulpverleners. Bovendien zijn er in dit soort flats vaak logeermogelijkheden en is er een restaurant/brasserie aanwezig.