Is jouw woning al levensloopbestendig? En hoe zit het met jouw gezondheid? Wat als deze (verder) achteruitgaat? Hoe kun je ding thuis opvangen? Wij zetten de mogelijkheden om langer thuis te kunnen genieten op een rijtje.

Levensloopbestendig

Met het levensloopbestendig maken van je woning hoef je niet te wachten totdat ‘het niet meer gaat’. Nee, dit is juist een proces dat je kunt aanpakken op het moment dat je thuis aan de slag gaat. Die vervelende drempels – waar je later alleen maar over kunt struikelen – pak je aan als je toch een nieuw vloertje gaat leggen. Ga je de badkamer vernieuwen? Kijk dan of het bad nog echt nodig is. Wat dacht je van een ruime inloopdouche? Kun je je bad echt niet missen, verdiep je dan eens in instapbaden.

Merk je dat traplopen lastiger is en zijn er nog meer aanpassingen nodig om veilig en prettig thuis te kunnen blijven wonen? Aarzel dan ook niet en ga het gesprek aan met de WMO-consultant van jouw gemeente. Hij of zij kan je vertellen of je in aanmerking komt voor een financiële vergoeding vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Die is namelijk in het leven geroepen, zodat je zolang mogelijk thuis kun wonen en deel kunt nemen aan de samenleving.

Alarmknop of -systeem

De alarmknop in de vorm van een ketting- of armband, waarmee je direct een aantal vooraf ingestelde contactpersonen belt, is bij velen wel bekend. Reageren zij niet, dan wordt meteen de alarmcentrale gebeld. Tegenwoordig zijn er zelfs al knoppen met ingebouwde GPS, zodat iemand snel wordt gevonden als deze ook nog graag de deur uit gaat. En je hebt er met valdetectie.

Als de situatie er om vraagt – bijvoorbeeld in het geval van dementie of een beperking – kan er ook gekozen worden voor alarmering via slimme sensoren. In huis worden er dan verschillende sensoren geplaatst, die alles monitoren. Zo weet deze vorm van personenalarmering het bijvoorbeeld als je plotseling niet meer beweegt, vergeten te eten bent of te lang in de badkamer zit. Op dat moment wordt er een noodmelding gestuurd naar je naasten of zorgverleners.

Mantelzorg

Ook als je hulp nodig hebt, kun je thuis blijven wonen. Mantelzorgers kunnen je hierbij helpen. Vaak doen je naasten dit met alle liefde voor je, maar besef ook dat het een grote belasting kan zijn. Daarom is het goed om op tijd contact op te nemen met een mantelzorgmakelaar. Die kan regelwerk uit handen nemen en vertellen waar je – zowel als zorgvrager als mantelzorger – recht op hebt. Is de belasting op de mantelzorger te veel? Dan kun je ervoor kiezen om een Mantelmaatje in te zetten, zodat de mantelzorger even op adem kan komen. Daarnaast kun je ook verdiepen in de mogelijkheid om 24/7 hulp aan huis te hebben in de vorm van een au-pair. Een nieuwe vorm van zorg die aan populariteit wint.


Zorg in huis

Ben je hulpbehoevend, maar wil je je fijne plekje thuis niet verlaten. Schakel dan een gespecialiseerde inwonende zorgverlener in. Bram Verhoeven van 24 Uurs Zorgloket praat ons bij.

“We gaan allereerst vrijblijvend in gesprek, waarbij we de zorgvraag en wensen van de cliënt bespreken. Daarna gaan we – natuurlijk in overleg – op zoek naar een geschikte zorgverlener in Portugal, Slowakije of Polen. Pas als deze bij jou intrekt, start de overeenkomst.”

De verzorgende komt dus bij je wonen?

“Ja, een eigen kamer en wifi zijn de enige voorwaarden die wij stellen. Of dat geen inbreuk op de privacy is? Als je als zorgvrager alleen woont, is het juist gezellig. Anderzijds kan het ook als oplossing dienen voor echtparen waarbij één zorgbehoevend is. Echtparen kunnen samen blijven won

en zonder dat de zorgbehoevende naar een verzorgingstehuis hoeft.

Past dit bij ieders budget?

“Ja! De kosten voor de zorg kunnen volledig vergoed worden vanuit het budget dat de overheid beschikbaar stelt (PGB). De zorgverleners hebben allen affiniteit en ervaring met werken in de zorg, maar voor sommige zaken is ook nog extra (specialistische) zorg nodig. Ook daar blijft budget voor over.”

Meer weten?

Op 24 november van 10.00 tot 11.00 uur organiseren we een webinar, waarbij ook cliënten hun ervaring delen. Aanmelden kan via www.24uurszorgloket.nl/aanmelding-webinar. Bij vragen kun je altijd bellen naar 0800-6444444.


Persoonlijke aandacht

In het Gelderse Lochem ligt zorgvilla Huize Dahme. Hier wordt zorg op maat geboden, geheel toegesneden op de behoeften van de gasten. Deze zorg strekt zich uit van eenvoudige huishoudelijke hulp tot intensieve verpleging. Persoonlijke aandacht voor de gast komt altijd op de eerste plaats. Het accent ligt op liefde en respectvolle zorg. Er wordt, in samenwerking met een netwerk van vrijwilligers, zoveel mogelijk contact gelegd tussen de gasten en Lochemse bevolking, zodat iedereen zich bij de maatschappij betrokken blijft voelen. Ook worden er activiteiten als huisconcerten en andere recreatieve evenementen in en om de villa georganiseerd. Samen met het vaste team van verpleegkundigen en verzorgend personeel wordt er aan een optimaal leefklimaat gewerkt. De zorgvilla bezit een beperkt aantal één- en tweepersoons- appartementen op de begane grond en de eerste verdieping. Elk appartement bestaat uit een woon/slaapgedeelte en een eigen badkamer met douche en toilet.