Veel ouderen die op zoek zijn naar een woonomgeving voorzien van alle gemakken, kiezen voor een zorghuis. Wat zijn de voordelen hiervan?

Wonen op maat. Dat is waar zorghuizen voor staan. Huurders beschikken namelijk over een zelfstandig appartement en bepalen zelf het serviceniveau. Zo kunnen zij gebruikmaken van een kookservice, waarbij de koks rekening houden met voorgeschreven diëten of allergieën. Bovendien kunnen huurders bepaalde taken, bijvoorbeeld de was, administratie of technische klusjes, uit handen geven. Ook handig: de meeste zorghuizen beschikken over extra faciliteiten zoals een kapper, recreatieruimte, schoonheidssalon, bibliotheek, fitnessruime, internethoek en logeerkamers. Hiermee kunnen ouderen het wooncomfort en de levensstijl die zij gewend zijn tot en met de laatste levensfase voortzetten.

Veiligheid

Naast alle handige faciliteiten speelt veiligheid natuurlijk een grote rol bij zorghuizen. Daarom zijn er in zorgappartementen altijd een alarminstallatie en brandmelder aanwezig die staan doorgeschakeld naar de receptie. Er kan daardoor snel hulp komen als dat nodig is. Veel zorghuizen beschikken tevens over een huisartsenpraktijk, fysiotherapeut, een gespecialiseerde ziekenverzorgende, die eerste hulp kan verlenen en een vinger aan de pols houdt, en andere professionele verpleegkundigen en verzorgenden. Op die manier kunnen zowel mensen die intensieve verpleging en behandeling nodig hebben als huurders die zelfstandiger zijn comfortabel en zonder zorgen wonen in een zorghuis.

Overigens staat zelfstandig wonen met service op maat hoog in het vaandel bij zorgappartementen. Toch betekent dit niet dat bewoners alleen zijn, want zorghuizen organiseren regelmatig koffie-uurtjes of andere gezellige activiteiten, zoals concerten, lezingen, sportevenementen, vakanties en filmavonden. Verder zijn de buren altijd generatiegenoten die vaak in zijn voor nieuwe vriendschappen en leuke uitjes. Veel ouderen zien een zorghuis daarom als een heel goed alternatief voor de reguliere verzorgings- en verpleeghuizen en intensieve thuiszorg.